Manuale şcolare “fără logică şi haotice”, cum e definită o simplă operaţie de înmulţire pentru clasa a 6-a: Nici părinţii nu o înţeleg

Limba noastră-i o comoară în manualele înfundată. Cărţile şcolare sunt, teoretic, instrumente de învăţare. Practic, însă, sunt mai degrabă obstacole. Analiza aparţine cercetătorilor în lingvistică de la Universitatea de Vest din Timişoara. Ei descriu manualele şcolare, într-o serie de studii realizare recent, ca fiind citez "haotice, fără logică, cu prea multe cuvinte şi prea puţină claritate". Ar fi şi una dintre explicaţiile pentru rezultatele dezastruoase de la testările PISA sau de la examenele naționale, spun specialiştii.

 

"Produsul a doua numere întregi este un număr întreg egal cu produsul modulelor celor două numere întregi precedat de semnul plus, dacă cele două numere întregi sunt nenule şi au acelaşi semn", sună o definiţie. 

 

Formularea, menită parcă intenţionat să deruteze, este o definiţie dintr-un manual de matematică de clasa a VI-a. Cercetătorii de la Universitatea de Vest au încercat sa o rescrie pe înţelesul copiilor. 

 

"Dacă înmulţim două numere întregi care au acelaşi semn, rezultatul este pozitiv şi se obţin în mulţimi valorile lor absolute", ar suna o definiţie mai clară.

 

Specialiştii în lingvistică de la Timişoara au analizat, într-o serie de studii, toate manualele școlare de pe platforma Ministerului Educației, de ciclulrile primar, gimnazial și liceal. Asta după ce au constatat că studenţii care ajung la ei au probleme de scriere şi înţelegere a cerinţelor. Mădălina Chitez este cercetător principal la Universitatea de Vest și a condus echipa care a făcut studiile, potrivit observatornews.ro

 

"Am găsit din punct de vedere lingvistic ceea ce constată fiecare părinte şi cadru didactic: un haos generalizat pe lângă textul extrem de încărcat mai există căsuţe informative, mai există imagini, mai există schiţe care nu au de-a face cu înţelesul textului", a declarat Mădălina Chitez, cercetător principal UVT.

 

"E foarte egreu să dezvolţi gândirea creativă, pentru că şabloanele omoară această gândire critică", a declarat Roxana Rogobete, lector la Universitatea de Vest Timișoara. Specialiştii au comparat inclusiv abecedarele. 

 

Dacă celebrul Abecedar, din care au învăţat cei mai mulţi dintre adulţii de astăzi are aproximativ 6.000 de cuvinte distribuite pe 135 de pagini, manualele de astăzi au între 18.000 și 25.000 de cuvinte, cu o densitate de până la 173 de cuvinte per pagină, ceea ce înseamnă o creștere de 309% față de cărţile vechi.

 

"Alegerea manualului nu e cea mai simplă muncă, pentru că ele trebuie evident analizate, textele nu le simţim întotdeauna cele mai potrivite nu ştiu dacă e neapărat problema formulării, cât problema apare la lipsa cunoaşterii termenilor", a declarat Adelina Bătăneaț, profesor de Limba și Literatura Română. "Nu stiu eu ca părinte de unde mă uit, de sus în jos sau de la stânga la dreapta. E multă, e foarte multă informaţie", spune un părinte. Cercetătorii de la Universitatea de Vest din Timișoara susțin, de asemenea, ca există o legatură directă între rezultatele la examenele naționale și felul în care sunt croite manualele copiilor. Iar la testările PISA este şi mai grav.