Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va debuta pe 8 mai la București și va fi urmată de proiecții speciale în alte nouă orașe din România. Ediția din acest an va marca un record, fiind prezentă în zece locații simultan.
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR), cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, Reţeaua Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC) România și Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).
Evenimentul va include filme premiate la festivaluri internaționale și va aduce în prim-plan cinematografia europeană inclusiv la Cinema Unirea din Botoșani, care se va afla astfel într-o companie selectă, alături de mari cinematografe din țară.
La București, festivalul va avea loc între 8 și 18 mai, cu proiecții la Sala Luceafărul (Gala de deschidere pe 8 mai), Cinema Elvire Popesco (9-15 mai) și Cinemateca Eforie (9-11 mai și 16-18 mai). În restul orașelor, proiecțiile vor începe în perioada 9-30 mai, fiecare locație având un program specific:
Brașov: 9-11 mai, Centrul Cultural Reduta
Timișoara: 15-18 mai, Cinema Studio
Sfântu Gheorghe: 17-18 mai, Cinema Arta
Botoșani: 22-25 mai, Cinema Unirea
Deva: 23-25 mai, Centrul Cultural Drăgan Muntean
Iași: 23-25 mai, Muzeul Vasile Pogor
Târgu Mureș: 23-25 mai, Muzeul Județean Mureș
Chitila: 30 mai-1 iunie, Amfiteatrul Parcul Valea Mangului
Târgu Jiu: 30 mai-1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu
Liviu Jicman, președinte ICR & EUNIC
„Suntem prezenți, în acest an, în cel mai mare număr de orașe la care ne-am încumetat vreodată să ajungem simultan: zece! Perseverăm în această ambiție de a răspândi cât mai mult generosul mesaj ‘Cultura unește’, perfect aliniat cu spiritul european și de mare actualitate în aceste zile. Festivalul nostru se afirmă, încă o dată, ca un instrument esențial în confirmarea unității europene prin artă. Într-o Europă asediată de incertitudini, filmul devine un far esențial, și, dincolo de escapism, se poate transforma într-o oglindă curajoasă a realității”,
Ediția 2025 a Festivalului Filmului European, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje, din care 28 prezentate în premieră națională, și două selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre acestea se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și două filme coregizate de femei.
A Sudden Glimpse to Deeper Things (regia Mark Cousins)
Toxic (regia Saulë Bliuvaitë)
1489 (regia Shoghakat Vardanyan)
Des Teufels Bad / Devil’s Bath (regia Veronika Franz și Severin Fiala)
El llanto / The Wailing (regia Pedro Martín Calero)
Mond / Moon (regia Kurdwin Ayub)