Autoritățile locale sunt în alertă după ce, atât în Germania cât și în Ungaria a apărut și a evoluat un focar de febră aftoasă.
În acest context, prefectul Dan Nechifor a convocat o ședință de urgență a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB). Astfel, Teodor Harabagiu, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) a făcut o scurtă prezentare despre ce presupune virusul febrei aftoase și riscurile asociate acestei boli la nivelul județului Botoșani.
„Febra aftoasă generează cea mai importantă restricție pentru comerțul internațional cu animale și produse de origine animală. Dintre animalele de fermă, porcii, bovinele, oile, caprele și căprioarele sunt susceptibile. Virusul febrei aftoase are o mare rezistență în mediul extern , poate supraviețui în lapte pasteurizat la 72° C timp de 15 secunde. De asemenea laptele, produsele alimentare care conțin carne infectată pot răspândi virusul de la o specie la alta (resturi alimentare date în hrana porcilor). Virusul poate persista perioade lungi de timp în produsele din carne congelată” a menționat Teodor Harabagiu
Ca urmare a acestei situații, prin Decizia nr. 1 emisă pe 11 martie 2025 în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor(CLCB) au fost luate măsuri cu privire la interzicerea traficului de camioane care transportă animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine) cai, furaje, paie pentru așternuturi, compost, gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România, în contextul prezenței febrei aftoase în aceste state.
De asemenea, s-a interzis afluirea și tranzitul dinspre Ungaria și Slovacia a produselor de carne și a unei părți a produselor de lapte.
La nivelul județului Botoșani, se desfășoară, de asemenea, o campanie de informare.
„Aceste controale și măsuri par destul de dure dar sunt sunt corecte în condițiile evoluției febrei aftoase și al difuzibilității bolii alături de toată mișcarea de produse de origine animală, animale, și toate celelalte. Din fericire în România nu s-au înregistrat încă cazuri, aceste controale le facem, suntem la nivelul de informare către toți operatorii economici, de la abatoare la unități de prelucrare lapte, la asociațiile crescătorilor de animale, am discutat cu medicii veterinari, am transmis decizia. Pe toate căile încercăm să informăm și să aducem la zi despre acest risc.” Teodor Harabagiu, diresctor executiv DSVSA Botoșani
Detalii suplimentare pot fi consultate în documentul atașat.