Românii care locuiesc în străinătate se pot înscrie începând de astăzi până în 20 martie, inclusiv, pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale 2025.
Până luni la ora 12:30 zece români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență, conform unui comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente (AEP).
Pentru alegerile prezidențiale 2025 se pot înscrie pentru a vota prin corespondență românii cu domiciliul sau reședința în străinătate și care vor să voteze la scrutinul programat în 4 mai (primul tur) și 18 mai (al doilea tur). Înscrierea se face online, pe votstrainatate.ro.
Românii din diaspora se pot înscrie și pentru a vota la una din cele 951 de secții de votare din afara țării, însă și dacă nu se înscriu vor putea vota, în zilele dedicate votului, la orice secție de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale 2025.
La alegerile prezidențiale 2025 românii din străinătate vor avea la dispoziție tot trei zile pentru a vota, însă în ziua de duminică, 4 mai, secțiile de votare se vor închide mai devreme decât până acum în majoritatea țărilor, între care Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța, SUA și Canada, conform hotnews.ro.
Ordonanța de Urgență adoptată joi de guvern prin care este stabilit calendarul electoral prevede închiderea secțiilor de votare la ora 21:00, ora României. La ultimele două rânduri de alegeri, votul s-a desfășurat până la ora locală 21:00.
Pentru alegerile prezidențiale 2025, alegătorul care vrea să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze:
La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, informează AEP. Termenul limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23.59.
Cererea de votare în străinătate la orice secție de vot la alegerile prezidențiale 2025 trebuie completată după aceleași cerințe, însă aici termenul limită este 4 martie 2025, ora 23:59. Indiferent de numărul înscrierilor, în diaspora vor fi 951 de secții de votare.
Însă, în situația în care cel puțin 100 de cetățeni români din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități din diaspora se înscriu pentru a vota la o secție de votare, iar în zona lor nu există una, se poate decide înființarea uneia noi.
„Menționăm că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități”, precizează AEP.
La alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, anulate de Curtea Constituțională, 3.927 de români au votat prin corespondență.
(Foto: mediafax.ro)