În caz de război: Și cetățenii români din străinătate vor avea o serie de obligații militare față de țara lor

Clarificarea situației celor ce nu mai au domiciliul în țară e necesară, deoarece ei apar în continuare în evidența centrului militar din localitatea/ județul în care au locuit.

 

Legea 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare urmează să fie modificată, prin proiectul de lege aflat în dezbatere publică, unele dintre schimbările propuse vizând situațiile în care cetățenii români pot fi chemați la oaste.

 

Cetățenii români încorporabili, respectiv bărbații de până la 35 de ani, și rezerviștii aflați temporar în afara granițelor vor trebui să se prezinte, în cazul în care se declară stare de asediu, de mobilizare sau război, la centrele militare din țară în cel mult două săptămâni, potrivit unui proiect recent prin care este propusă modificarea legislației privind pregătirea populaţiei pentru apărare. În plus, și cei cu domiciliul în străinătate vor trebui să contacteze un centru militar din țară, precizează Avocatnet.ro.

 

În primul rând, proiectul stabilește că cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii din țară vor avea obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare pe care îl primesc. Potrivit legii, cetăţeni încorporabili sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar.

 

Apoi, și cetățenii români din străinătate vor avea o serie de obligații militare, dar doar în cazul în care se instituie stare de asediu, de mobilizare sau de război. Astfel, în aceste cazuri, cetățenii încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, dar care sunt plecați temporar în afara țării, vor avea obligația de a se prezenta, în cel mult 15 zile de la notificarea lor, la centrele militare de care aparțin, pentru clarificarea situației militare sau a înmânării ordinului de chemare.

 

Notificarea românilor plecați temporar în străinătate se va face printr-o înștiințare oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România. Cum știu autoritățile că un cetățean este plecat temporar din România? Dacă nu și-a declarat domiciliul într-o altă țară și nu a obținut rezidența acolo, se consideră că e plecat temporar din țară.

 

În aceleași situații, rezerviștii voluntari plecați temporar în afara granițelor vor trebui să se prezinte la unitățile militare la care sunt încadrați, în termenul prevăzut în contract.

 

Pe de altă parte, și cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară vor avea obligația ca, în cel mult 15 zile de la data publicării în Monitorul oficial a unei hotărâri ori a unui decret prezidențial privind declararea stării de asediu, de mobilizare sau de război, să contacteze centrul militar din zona în care au avut ultimul domiciliu în țară (nu sunt detaliate modurile în care se va putea face asta).

 

Clarificarea situației celor ce nu mai au domiciliul în țară e necesară, deoarece ei apar în continuare în evidența centrului militar din localitatea/ județul în care au locuit.

 

Același proiect stabilește, de asemenea, noi categorii de personal ce vor putea face parte din rezerva de mobilizare a armatei în caz de stare de război. Astfel, rezerva de mobilizare a armatei române va fi completată, în cazul instituirii stării de asediu, de mobilizare sau de război, cu polițiștii și polițiștii din penitenciare, care vor fi luați în evidență ca rezerviști, și cu tinerii care, pe timp de pace, participă, în mod voluntar, la un program de pregătire militară de bază.

 

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Guvern și Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.