Impozitarea stilului de viață devine realitate: ANAF va monitoriza toate achizițiile realizate cu cardul

Strategia de creștere a impozitării pe venituri a ANAF, care a trecut cumva pe sub radar, anunță măsuri dure pentru români. Astfel, toate cumpărăturile efectuate cu cardul vor fi monitorizate de ANAF, inclusiv achizițiile auto și închirierile de locuințe prin agențiile imobiliare, pentru a se determina stilul de viață și o bază de impozitare.

 

ANAF va monitoriza tranzacțiile bancare și cumpărăturile

 

 În ce privește evaziunea fiscală legală a multinaționalelor, aceasta e amintită în treacăt, încercându-se doar  ”identificarea comportamentelor agresive de optimizare fiscală”.

 

Strategia de creștere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România, publicată pe site-ul ANAF, vine cu măsuri intruzive în viața cetățenilor, care vor fi luați la puricat pentru orice tranzacție și achiziție făcută. 

 

Primele vizate sunt cardurile și conturile bancare, acestea fiind monitorizate de către inspectorii ANAF pentru a se determina veniturile care au scăpat impozitării.

 

Mai exact, ANAF vorbește despre o impozitare a stilului de viață, în funcție de cheltuielile făcute de fiecare român. Agenția vrea să introducă și obligația de raportare pentru agenții imobiliari cu privire la contractele de închiriere sau ca platformele de închiriere să furnizeze date cu privire la contractele de închiriere încheiate prin intermediul agenților imobiliari, precum și obligativitatea schimbului automat de informații între registrele imobiliare și auto cu ANAF.

 

În ce privește obiectivul extinderii colectării și analizãrii datelor furnizate de terți pentru a identifica venitul nedeclarat, se va îmbunătăți capacitatea de valorificare în cadrul analizelor de risc specifice a datelor din conturile financiare deținute în străinătate și a datelor din conturile bancare din țară, astfel încât să acopere segmentul persoanelor cu venituri mari, dar și alte segmente de contribuabili, începând cu persoanele care desfășoară activități independente. 

 

Totodată, se va introduce  raportarea periodică pentru companiile emitente ale cardurilor de credit și de debit (de exemplu li se poate cere acestora să raporteze anual identitatea și datele de contact ale titularului cardului și volumul de tranzacții) și se vor valorifica datele privind soldurile conturilor bancare interne, soldurile conturilor din străinătate, volumul de tranzacții efectuate cu cardul de credit, achizițiile de acțiuni, imobiliare, autoturisme și tranzacțiile cu monedă electronică pentru a crea o imagine completă a volumului de tranzacții într-un anumit an și a identificării riscurilor de neconformare.

 

Toți membrii familiei, luați în vizor

 

Strategia ANAF cuprinde și extinderea stabilirii bazelor de impozitare prin estimare pentru a permite impozitarea pe baza indicatorilor stilului de viață. În acest sens, se va dezvolta cadrul legal și procedural privind stabilirea venitului impozabil pe baza metodelor indirecte de stabilire a veniturilor, inclusiv pe baza indicatorilor stilului de viață, se va asigura formarea personalului cu privire la metodele de estimare a bazei de impozitare și se va extinde capacitatea de analiză la întreaga familie a contribuabilului, inclusiv datele financiare și patrimoniale ale soțului / soției și ale copiilor.

 

În același timp, se va moderniza sistemul IT și se vor actualiza procesele operaționale pentru a permite corelarea periodică și automată a venitului declarat cu datele privind veniturile estimate a fi realizate pe baza utilizărilor de fonduri și cu patrimonial, conform național.ro. 

 

 În paralel, se va trece la valorificarea rațională a informațiilor primite prin sesizările privind fapte de natura evaziunii fiscal, prin extinderea numărului de canale de sesizare a evaziunii fiscale pentru a include posibilitatea de raportare prin telefon și prin garantarea anonimității persoanei care a făcut sesizarea.

 

Optimizarea fiscală, greu de ucis

 

În ce privește evaziunea fiscală uriașă din România, ANAF anunță, în Planul strategic 2025-2028, efectuarea de analize detaliate ale sistemului de TVA și valorificarea rezultatelor pentru a identifica potențialele consolidări ale procedurilor de administrare, dar și zonele ce generează pierderi semnificative de încasări și pentru a dezvolta strategii de răspuns cuprinzătoare, inclusiv planificarea acțiunilor antifraudă și folosirea optimă a instrumentelor de cooperare administrativă internațională.

 

 Astfel, se vor urmări consolidarea analizei privind decalajul de TVA, pe categorii de sectoare economice, regiuni și segmente de contribuabili, identificarea comportamentelor agresive de optimizare fiscală, de fraudare, neconforme ale contribuabililor, dezvoltarea și rafinarea algoritmilor ce vor fi utilizați în vederea identificării activităților de fraudă și evaziune fiscal și proiectarea strategiilor pentru a gestiona cele mai importante zone de risc.