Cea mai cinstită icoană de pe Sfântul Munte Athos a ajuns la Botoșani: Enoriașii s-au îngrămădit să o atingă - FOTO & VIDEO

În după-amiaza zilei de joi, 5 mai 2016, zeci de botoșăneni au venit pe strada Săveni, la intersecția cu Tudor Vladimirescu. pentru a asista la procesiunea prilejuită de întâmpinarea Icoanei ”Portărița”, cea mai iubită și cinstită de pe Sfântul Munte Athos. 

 

”Este singura salvare a oamenilor de la toate necazurile”

Evenimentul religios a început în jurul orei 17.00 atunci când un sobor de preoți, în frunte cu preotul Ioan Alupoaiei, a ieșit în întâmpinarea Sfintei Icoane făcătoare de minuni, zugrăvită după originalul de la Mănăstirea Iviron. Cu toate că afara ploua torențial, acest lucru nu i-a împiedicat pe botoșăneni să iasă din case și să se alăture procesiunii. După parcurgerea traseului prestabilit, Icoana ”Portărița” a fost dusă la Biserica din Parcul Tineretului, acolo unde fiecare enoriaș a avut ocazia să se închine. Preotul lăcașului de cult a marcat momentul religios cu un scurt discurs:


”Îi mulțumim Lui Dumnezeu care ne-a învrednicit cu această icoană, care a fost dăruită parohiei noastre de către părinții de la Muntele Athos. Au spus acolo că singura salvarea a românilor este Maica Domnului. Să o rugăm. Este singura salvare a oamenilor de la toate necazurile, de la toate încercările, de la moartea cea veșnică. Icoana Portărița este ocrotitoarea Mănăstirilor, ocrotitoarea caselor, este aducătoare și făcătoare de minuni”, a spus preotul paroh Ioan Alupoaiei.

Dovadă că icoana este făcătoare de minuni

De asemenea, fața bisericească a mai subliniat importanța Icoanei adusă de la Muntele Athos: 


”S-a dovedit la 1656, un țar rus avea o fată paralizată și a cerut o icoană, o reproducere de la Muntele Athos. A fost adusă în Rusia și fata respectivă s-a făcut bine. Multe minuni face Măicuța Domnului, noi știm și cerem permanent ajutorul Ei. Vă invităm să vă închinați la Ea. Va rămâne definitiv la Biserica noastă ca un dar prețios care nu îl vom uita niciodată”. 

Echipaje mixte de jandarmi și polițiști au fost prezente atât pe strada unde a început procesiunea, cât și la Biserica ”Izvorul Tămăduirii”. De asemenea, nu au lipsit pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicola Iorga”. (Ș.V.)

CITEȘTE: Programul procesiunii de la Biserica ”Izvorul Tămăduirii” - FOTOGALERIE