Iazuri și bălți pentru pescuit din județul Botoșani

Există multe zone de pescuit în județul Botoșani pentru pescuitul la pești răpitori: iazuri, râuri și bălți. Dintre aceste locuri de pescuit, cele mai populare sunt:

 

•    Dragalina (biban, crap, caras, roșioară)
•    Ferma Costești (crap, caras, șalău, plătică)
•    Iazul Zăicești (biban și caras)
•    Barajul Stânca-Costești de pe Prut
•    Lacul Hănești, Lacul Stăuceni.


Lacul Hănești, se află pe stânga șoselei, până la intrarea în localitatea Hănești și este foarte bun pentru pescuit mai ales dacă știi exact locurile unde se prinde caras, șalău, somn, fitofag, crap, plătică, novac. Pescarii spun că cele mai bune locuri sunt în jurul insulei, spre coada lacului și nicidecum la dig, unde se instalează mulți pescari.

 

iazul loesti


 
Iazul Loiești din județul Botoșani este preferat de pescari, mai ales pentru peisajul foarte frumos. Aici se prind exemplare mari de știucă, somn, crap, caras, fitofag, novac.


Pentru pescuitul de crap, caras și pești răpitori, sunt zone de pescuit, din județul Botoșani, precum:


•    Balta Babiceni, chiar lângă localitatea cu același nume
•    Balta Barajul de pe Sitna, balta Brehuiești (se prinde și roșioară)
•    Balta Buhăceni (unde se prinde și somn și biban)
•    Balta Crac Cucorani (cteno, crap, caras)
•    Balta Ivășcoaia (caras)
•    Balta Leorda (caras, roșioară, crap, biban)
•    Balta "La Lighean" la intrarea în Botoșani (unde se prinde cteno, crap, somn)
•    Balta Mileanca (crap, caras, biban, plătică și somn)
•    Balta "La Plopi" (pentru somn, crap, cteno) și alte iazuri sau bălți.  


O zonă bună de pescuit este și Barajul Stânca-Costești de pe Prut unde se practică și pescuitul sportiv. Pescarii profesioniști frecventează și iazurile de la Stăuceni și Costești, care sunt la numai zece km de orașul Botoșani.


Mulți pescari vin în mod frecvent la Prut, pentru că aici pot avea succes la pescuit de pești răpitori. Pentru a prinde capturi mai mari, ei vin și cu echipamente speciale, cu barcă și sonar. Cei care sunt pescari începători, sunt mulțumiți să pescuiască de pe mal, dar au grijă să aibă scule de pescuit profesionale și accesorii speciale pentru răpitori, pentru că vor să prindă capturi mai mari de știucă și somn.


Pentru a prinde știucă, biban, somn, dar și crap sau avat, pescarii aleg și alte destinații de pescuit din zonă, precum sunt: Mitoc, Volovăț, Cinghinia, Ripiceni, Românești.

 

lacul loiesti


 
Pescarii pasionați care sunt ahtiați după pescuitul la răpitori, vor să prindă de fiecare dată capturi mari de știucă, somn și alți pești domoli. Folosesc lansete speciale de spinning, mai ales cele heavy și extra heavy, de brand, dar și truse de răpitori atent selecționate, care conțin cârlige, năluci reactive, năluci moi, năluci hard, năluci sinking, năluci soft și năluci suspending. Lansetele și mulinetele de spinning trebuie să fie cât mai bune, pentru a avea succes la prinderea peștilor răpitori. Experiența la răpitori poate fi și mai ușoară, pentru cei care folosesc jig-uri, atractanți și alte echipamente de spinning de calitate înaltă.


Mulți dintre pescari se laudă cu cele mai mari capturi de pești răpitori, mai ales de somn. Acest pește se prinde în aceste zone de pescuit și este o surpriză plăcută de fiecare dată pentru pescari. Somnul este prezent în bălțile mari din județul Botoșani, dar pentru el trebuie ustensile speciale. Somnul se prinde și în apele domoale ale unor iazuri, care au maluri abrupte, pentru că acestui pește îi place să se ascundă.


Pescarii din zonă vin la pescuit și pe vreme urâtă, pentru că ei spun că somnul are obiceiul să iasă din starea de apatie, chiar înainte de ploaie sau furtună, când apa este tulbure. Iarna somnul stă îngropat în mâl și iernează până spre primăvară. El este un pește activ mai ales noaptea, ziua stă de obicei ascuns în cotloane, după trunchiurile de copaci scufundate în apă.