„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă

  • Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.
  • Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.

 

Drogurile din trafic, la Botoșani

 

Drogurile la volan sunt mult mai periculoase decât consumul de alcool, iar consecințele pot fi transformate în tragedii pentru persoane nevinovate, participante la traficul auto.

 

Nici legislația în vigoare nu ajută prea mult, având în vedere faptul că în Codul Penal sunt incluse la aceeași categorie atât refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei cât și prezența unor substanțe psihoactive sau consumul propriu-zis al acestora, confirmat prin probe biologice.

 

La alcool sunt prelevate mostre de sânge, iar la droguri de urină.

 

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, de la începutul anului 2022 și până în luna iunie, au fost efectuate 172 de testări cu apartul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv în 24 dintre cazuri.

 

„Substanța întâlnită cel mai frecvent, în județul Botoșani, este canabis, iar în urma testărilor efectuate în perioada de referință, precizăm faptul că a fost depistată și substanța cocaină. Toate testele pozitive sunt transmise spre prelucrare către I.N.M.L., iar prelucrarea acestora diferă în funcție de volumul de muncă al lucrătorilor instituției, media fiind de aproximativ 30 de zile”,

Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani

 

Ca și șoferii băuți, drogații rămân pietoni

 

Din momentul în care un conducător auto este depistat pozitiv, în urma testării cu aparatul DrugTest, se întocmește dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive și îi este reținut permisul până la finalizarea cercetărilor.

 

Dacă în alte județe ale țării se așteaptă luni în șir rezultatele de la Institutul Național de Medicină Legală (INML) pentru confirmarea rezultatelor, la Botoșani acestea sunt furnizate într-un timp mai redus, fiind analizate la Iași.

 

Rezultatele probelor biologice transmise de INML sunt necesare pentru trimiterea în judecată a persoanelor depistate că au consumat droguri.

 

Drogurile, mult mai periculoase decât alcoolul 

 

Numărul de șoferi drogați care pare să fie în creștere a atras atenția inclusiv a ministrului de interne, Lucian Bode, care a avut o declarație pe această temă: "Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă. Nu vreau să dau un verdict, însă consumul de droguri la volan riscă să-l egalizeze pe cel de alcool".

 

Cea mai frecventă substanță consumată de șoferi pare să fie canabisul, care este supranumit “iarba nebună”.

 

Persoanele care consumă acest drog se pot afla în astfel de situații: apar halucinațiile, corpul este perceput anormal, la fel și obiectele din jur care își “pierd” forma. Individul pătrunde într-o lume a fantasmelor. Mâinile și picioarele par grele, capul umflat, memoria este foarte slăbită, iar sensibilitatea la lumină devine accentuată.

 

Individul este apatic, regretând trăirile precedente, nevoia de somn se instalează, dar organismul este în continuare agitat, apar deliruri și coșmaruri în somn, starea de rău este generală.