Și copiii statului au trecut prin BAC: CÂȚI l-au luat cu brio și ce se întâmplă cu cei care au picat

Febra examenului de bacalaureat a fost simțită anul acesta, din plin și de copiii instituționalizați din Botoșani. Potrivit conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani (DGASPC) au fost 15 elevi care au susținut examenul maturității, însă doar câțiva au reușit să-l promoveze.

 

Directorul executiv adjunct, Alexandru Colbu a declarat că în anul școlar 2014-2015 au fost 15 copii care au susținut examenul de bacalaureat din sistemul de protecție, iar din cei 15 au fost admiși doar patru, iar ceilalți au fost respinși. Întrebat ce se va întâmpla cu soarta acestor tineri care nu au reușit să treacă de examenul maturității, directorul DGASPC a afirmat că ”potrivit legii copiii care au finalizat studiile și nu urmează o altă formă de învățământ, li se revocă măsura de protecție însă în situații deosebite, pentru a evita excluderea lor socială, la cererea lor și la aprobarea noastră, copiii mai pot rămâne în sistem încă doi ani de zile”.

 

De altfel, cei care finalizează bacalaureatul dar nu trec de examen se înscriu la școli postliceală pentru ”am văzut că la școlile postliceală se fac înscrieri și fără bacalaureat și atunci ei urmează o formă de învățământ, la finalizarea ei oricum se revocă măsura. Copiii care urmează o școală postliceală își găsesc un loc de muncă sau sunt reintegrați în familie și pleacă din sistem”, a mai punctat directorul instituției publice, care a ținut să precizeze că niciun tânăr instituționalizat nu este dat afară. ”Dacă au terminat liceul și nu și-au găsit niciun loc de muncă pot face o cerere și pentru a-i sprijini, Direcția le oferă încă doi ani de protecție”, a declarat la final directorul DGASPC.