Hristos a Înviat! ... Și la biserica dintre blocuri în care lemnul s-a prefăcut în cărămidă – VIDEO & GALERIE FOTO

Dacă anul trecut autoritățile ”au dat liber la Înviere”, suspendând restricțiile pentru noaptea sfântă, în 2022, pentru prima oară din 2019 încoace, românii și implicit botoșănenii au avut parte de o slujbă în deplină libertate. Și asta s-a putut vedea inclusiv la un lăcaș de cult

 

O singură mască


Cu un sfert de oră înaintea miezului nopții, curtea Bisericii Sfântul Cuvios Antonie cel Mare din municipiul Botoșani era deja plină de credincioși. Printre sute și sute de oameni se putea vedea o singură persoană cu mască, parcă singura amintire din vremurile atât de apropiate, dar pe care le vrem cât mai îndepărtate.


Cu pași mici și înceți, odată cu apropierea orei 0:00, enoriașii s-au tot apropiat de scările lăcașului de cult, acolo unde doi preoți au început oficierea.


Unul după altul becurile din curte s-au stins până ce a apărut preotul paroh Dumitru Butnariuc care a îndemnat mulțimea: ”Veniți de primiți Lumină!”


Și rând pe rând credincioșii și-au aprins lumânările.

 

”Să ne bucurăm deplin și de Lumina Sfântă pe care am primit-o și anul acesta”


S-a citit din Sfânta Evanghelie, după care preotul a vestit: ”Hristos a Înviat!”, iar cei prezenți i-au răspuns într-un glas: ”Adevărat a Înviat!”.


”Ne bucurăm din nou de întâlnirea duhovnicească la cel mai mare praznic al creștinătății, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos din morți. Dacă zilele trecute l-am plâns pe Mântuitorul, l-am jelit pe cel pe care l-am îngropat și care acum, iată, din morți înviază, să ne bucurăm deplin și de Lumina Sfântă pe care am primit-o și anul acesta prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care s-a îngrijit ca în timp util să ajungă Lumina Sfântă la fiecare parohie din cuprinsul Patriarhiei Române”,


Dumitru Butnariuc, preot paroh Biserica Sfântul Cuvios Antonie cel Mare


Apoi părintele a făcut un apel la oamenii prezenți să rămână pe loc până la sfârșitul evenimentului religios, aducându-le la cunoștință că se va întinde pe durata unei ore și jumătate.


”Și dacă am primit Lumina aceasta pe care o țineți în mâini frățiile voastre, Lumina din Lumina lui Hristos, este bine ca să ne împărtășim din această lumină și în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, așa cum vom spune la finalul liturghiei: am văzut Lumina cea adevărată. Și să vedem această Lumină adevărată și prin prezența noastră la Sfânta Liturghie”,


Dumitru Butnariuc, preot paroh Biserica Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

 

Slujba s-a desfășurat sub două steaguri tricolore.

 


De la o capelă din lemn mutată din ”capătul lui 1”...


Străjuită de blocuri foarte apropiate, biserica are o poveste aparte. Parohia a luat ființă în 1997, prin desprinderea cartierului Rotunda din parohia ”Sfinții Trei Ierarhi”.


Timp de trei ani, Alexandru-Adrian Cornea, primul preot paroh, trecut între timp la cele veșnice, a slujit tot la Biserica Sfinții Trei Ierarhi deoarece încă nu erau începute lucrările la ”Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”.


În 2001, prin grija părintelui protopop de atunci, Lucian Leonte și a preotului Marian Timofte, actual consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Parohia Sfântul Antonie a primit ca donație din partea parohiei ”Sfânta Treime”, din zona ”capătul lui 1”, păstorită pe atunci de părintele Marian Timofte, o capelă de lemn ce a fost reasamblată în cartierul Rotunda.

 

La o frumoasă biserică din cărămidă


La ”Sfânta Treime” se construia deja o biserică din cărămidă astfel încât cea din lemn a fost desfăcută. Meșterii și-au făcut notații pe fiecare bârnă, pe fiecare bucată din lemn, după care le-au reașezat în strada Constantin Gane. Astfel că pe 25 decembrie 2001, în prima zi de Crăciun, s-a slujit pentru prima oară Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor din această parohie.


În 2002 au început demersurile pentru autorizarea construcției pentru biserica din zid, lucrările începând în 2004.


Între timp s-au finalizat, iar în locul bisericuței din lemn s-a înălțat actuala biserică din cărămidă, în care credincioșii au primit în noaptea de 23 spre 24 aprilie 2022 vestea Învierii Domnului.