Hepatita lovește în botoșăneni: familii din județ băgate în spital

 

Hepatita este o boală gravă care dacă nu este tratată la timp poate avansa la nivele superioare care pot cauza chiar și moartea pacienților. Faza terminală a acestei afecțiuni medicale este cancerul hepatic primar. Potrivit statisticilor numărul botoșănilor diagnosticați cu această boală este în creştere la nivelul judeţului Botoşani faţă de anul trecut.
 

„Nu are o simptomatologie zgomotoasă”


Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), susţin că anul trecut la nivel de judeţ s-au înregistrat 16 cazuri de îmbolnăvire, iar anul acesta  până la data de 1 octombrie 18. Potrivit medicului epidemiolog şef al DSP Botoşani creşterea prevalenţei prin hepatită C în statistici cel puţin în ultimii 5, 6 ani nu se datorează contaminării în această perioadă de timp. Pacienţii erau purtători ai acestei boli  iar fiindcă ea nu are o simptomatologie foarte zgomotoasă nu a fost depistată în stadiul de început. Majoritatea pacienţilor descoperă că sunt purtători de anticorpi de hepatită C în urma unor controale de rutină. „Cea mai gravă formă de hepatită este C, dar şi B este destul de gravă. Hepatita A este boală cu transmitere fecal orală, şi 99,99% se vindecă”, a spus medicul epidemiolog al DSP Botoşani.

Vaccinul, reduce riscul îmbolnăvirii cu hepatită B

De asemenea, medicul specialist susţine că după introducerea vaccinării pentru prevenirea apariţiei hepatitei B şi incidenţa ei a scăzut în special la grupele mici de vârste, tipul C reprezintă încă o problemă de sănătate destul de gravă datorită faptului că un procent însemnat se cronicizează şi se ajunge la cancerul hepatic primar.
[[banner]]

„Întotdeauna prevenirea este mai ieftină decât vindecarea”

Specialistul a precizat că această boală este foarte costisitoare şi necesită un timp îndelungat pentru recuperare. „Hepatita este o boală care presupune şi foarte multe cheltuieli, tratamentul  pentru hepatită cronică este foarte scump, spitalizarea este de durată lungă,recuperarea la fel, deci sunt boli care au impact socio-economic. Întotdeauna prevenirea este mai ieftină decât vindecarea, ca să previi o hepatită B te costă aproximativ 500 de lei, în schimb ca să tratezi o hepatită cronică este mult mai mult”, a mai adăugat Ecaterina Chihaia.
La Botoşani, anul acesta până la începutul lunii în curs, s-au înregistrat 9 cazuri de hepatită virală A, 5 dintre ele fiind într-un focar familial extins dintr-un sat al unei comune din Botoşani, unde specialiştii DSP au intervenit şi au efectuat vaccinări. Alte 7 îmbolnăviri au fost la hepatita B acut şi 2 la C acut. Recomandarea medicilor specialişti este vaccinarea copiilor de mici pentru prevenirea acestei boli.
CITEŞTE:
Botoşănencele egalează bărbaţii la "boala alcoolului": Nimeni nu se mai miră