Haos birocratic în instituţii de la disponibilizări

 

Cu toate că mare o mulţime de instituţii au fost nevoite să renunţe la o parte din angajaţi din cauza reorganizărilor impuse de la nivel central, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă lista unităţilor care au operat disponibilizări este una extrem de mică. Potrivit notificărilor primite de AJOFM, doar Casa Judeţeană de Pensii, Poliţia Comunitară, Consiliul Local Frumuşica şi aparatul propriu al agenţiei au înregistrat numărul de persoane care a rămas fără un loc de muncă.
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii trebuie să transmită Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă în termen de 30 de zile înainte de operarea disponibilizărilor, lista cu persoanele care urmează a fi restructurate. În caz contrar, normativul în vigoare prevede sancţiuni cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei sau avertisment. „În cazul concedierilor colective angajatorii au obligaţia să înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu contravenţie constînd în amendă de la 3.000 la 5.000 de lei”, a declarat Brînduşa Anton, inspector principal AJOFM. Reprezentanţii AJOFM au afirmat că pînă la această dată nu au fost efectuate controale în rîndul instituţiilor publice care au operat concedieri însă, dacă situaţia o impune, această acţiune de verificare va fi demarată.
16 angajaţi de la Direcţia Agricolă au primit azi preaviz
La Direcţia Agricolă, în cursul săptămînii precedente a avut loc examenul de evaluare pentru a se stabili angajaţii care rămîn în instituţie şi cei care vor părăsi unitatea. Astfel, din cei peste 70 de salariaţi, decizii de reîncadrare au primit 28, iar 16 au primit preaviz cu data de 1 septembrie. Diferenţa salariaţilor au fost repartizaţi în cadrul unor primării din teritoriu cum ar fi Vorona, Ungureni sau Conceşti, sau au ieşit la pensie. Potrivit conducerii instituţiei, notificarea către AJOFM va fi transmisă în cursul zilei de astăzi, 1 septembrie. „Am finalizat evaluarea angajaţilor, am rămas în instituţie cu 28 de angajaţi. 16 dintre salariaţi au primit preaviz cu data de 1 septembrie, urmează ca pînă la sfîrşitul programului să facem adresă şi către AJOFM cu lista persoanelor disponibilizate”, a declarat Cristian Delibaş, director executiv DAJ.
Angajat de la compartimentul preconcedieri din cadrul AJOFM disponibilizat
În cazul notificării transmise de Casa Judeţeană de Pensii, iniţial adresa nu era inclusă în lista instituţiilor care au  recurs la disponibilizări, cu toate că reprezentanţii CJP au transmis două adrese atît pentru personalul contractual cu data de 18 august, cît şi pentru funcţionarii publici datată cu 25 august 2010. Motivul? Angajatul de la compartimentul preconcedieri care centralizează numărul restructurărilor făcute la nivel local a fost disponibilizat în urma reorganizării, iar persoana care a preluat aceste atribuţii a revenit din concediu începînd cu data de 1 septembrie. „Noi am transmis către AJOFM două adrese prin care am comunicat lista persoanelor care au fost disponibilizate, deci ne-am încadrat prevederilor legislative. O astfel de listă a fost transmisă de noi şi către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici”, a declarat Ioan Buzilă, director executiv adjunct CJP.
Doar 8 salariaţi disponibilizaţi la Agenţia de Prestaţii Sociale
Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale a renunţat la un număr de 8 angajaţi din totalul de 31, astfel încît, nu se încadrează în reglementările legislative referitoare la concedierilor colective. „Noi nu avem obligaţia de a transmite la AJOFM numărul persoanelor disponibilizate, întrucît nu se încadrează la concedieri colective fiind mai puţin de 10 persoane restructurate. În schimb am transmis o adresă la ANFP”, a afirmat Sebastian Tocariu, director executiv AJPS.