Gest extrem! Actorii de la Teatrul Eminescu gândesc un spectacol lângă ruina din centru - FOTOGALERIE

Lipsa de reacție dar mai ales de viziune în ceea ce privește scheletul clădirii în care a funcționat un veac Teatrul Mihai Eminescu de la Botoșani duce la gesturi extreme.

 

Artiștii botoșăneni lucrează la cotă de avarie în acest moment iar situația lor este înrăutățită de faptul că viitorul nu sună deloc bine pentru ei și mai ales pentru „casa lor” din centrul orașului.

 

Din fața Primăriei, mai exact.

 

Ca atare, mai ales că timpul o permite, actorii gândesc o piesă în aer liber, lângă clădirea care stă în paragină de câțiva ani de zile.

 

”Avem în vedere, dacă timpul va fi frumos, poate și un spectacol aici în preajma teatrului să atragem atenția asupra acestui obiectiv important. Deja au fost intervenții la nivel național. S-au scris în felurite apariții editoriale, reviste naționale, chiar cărți despre situația teatrului, oameni importanți din teatru intervenind. Dar când se ajunge efectiv la a face ceva, totul se lasă de izbeliște”,

Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu

 

Reprezentanții instituției de cultură afirmă că momentan, lucrurile la teatru se află într-un proces de stagnare.

 

”Din punctul meu de vedere destul de grav, în sensul că s-au blocat până și documentele care se cuveneau făcute.  Cred eu că la nivelul Consiliului Municipal ar trebui luată o hotărâre pentru elaborarea unei documentații complete, adică și acea parte de consolidare, părți care la ora actuală lipsesc chiar și din preocuparea proiectantului. Este de văzut totuși de ce”,

Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu

 

Două din trei persoane cu care se întâlnește pe stradă, îl întreabă despre clădirea teatrului, susține Traian Apetrei.

 

Iar situația este cu atât mai gravă cu cât, în preajma unui sezon rece cu încă o zăpadă și ploile de toamnă peste clădire, lucrurile se vor degrada și mai mult de atât.

 

”Ori se tot bate pasul pe loc, că nu sunt bani, că nu e de competență, că nimeni nu face ceea ce e de așteptat. Adică și firma care a lucrat o parte din proiectare pare a se fi oprit și aceasta. Încercăm să păstrăm pe de-o parte contactul cu publicul și este îmbucurător faptul că lumea vine. La două spectacole care s-au ținut destul de aproape de forma teatrului clasic publicul botoșănean a fost foarte receptiv, a venit”,

Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu

 

Directorul de la teatru vede în acest impas o neputință a autorităților transmisă de la mandat la mandat. Pentru că și în alte orașe s-au efectuat lucrări de reabilitare la teatre și mai mari decât al nostru.

 

Pe bucăți sau total, în cele din urmă au fost duse la îndeplinire.

 

Până atunci, o generație de actori își pierde o perioadă bună a vieții în zone unde improvizația este valența principală și nu desfășurarea unui act artistic în condiții de calitate.