Dacă ieșiți din casă în această dimineață, asigurați-vă că v-ați îmbrăcat bine și că respectați recomandările medicilor. Pentru că temperaturile sunt mult scăzute, Botoșaniul fiind în această dimineață un adevărat pol al frigului.
La ora 6.00 a acestei dimineți de 19 februarie, mercurul în termometre atingea -16,9 grade în municipiul Botoșani și -15,3 la Ștefănești-Stânca.
-17,5°C Rădăuți (jud. Suceava)
-16,9°C Botoșani (jud. Botoșani)
-16,8°C Joseni (jud. Harghita)
-16,7°C Poiana Stampei (jud. Suceava)
-15,3°C Ștefănești Stânca (jud. Botoșani)
Frigul, gerul şi vântul determină un anumit disconfort pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni cardiovasculare. De aceea, specialiştii susţin că aceşti pacienţi trebuie să fie foarte precauţi în sezonul rece, evitând astfel eventualele complicaţii care pot să apară.
”Expunerea la temperaturi cu minus, la ger, atrage după sine vasoconstricţie periferică, creşteri ale tensiunii arteriale, dar şi ale frecvenţei cardiace, iar toate acestea pot să precipite epsoade de angină pectorală la coronarieni, episoade de decompensare a unui pacient cu insuficienţă cardiacă sau chiar evenimente de moarte subită”, spune pentru csid.ro Sorin Micu, medic primar cardiolog.
Majoritatea afecţiunilor cardiovasculare pot fi influenţate de frig şi de activarea aşa-numitului sistem nervos simpatic, cel care ne produce creşteri de tensiune arterială sau poate să precipite tulburări de ritm. Pacienţii coronarieni pot să dezvolte episoade de angină pectorală. De asemenea, bolnavii diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă pot să sufere mai multe episoade de moarte subită, iar hipertensivii pot să înregistreze pusee tensionale. Concret, majoritatea pacienţilor cardiaci pot avea probleme atunci când se expun la frig.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: