Geniul din Botoșani care a uimit lumea împlinește astăzi 87 de ani: La mulți ani, Leon Dănăilă! - FOTO & VIDEO

Pe 1 iulie 1933, la Darabani, județul Botoșani, s-a născut Leon Dănăilă, eminent medic neurochirurg, membru titular al Academiei Române, supranumit „sculptorul de creiere”.

 

Este cel care a folosit primul în România aparatul numit "microscop operator", care a revoluţionat chirurgia vasculară. Secţia de neurochirurgie vasculară cerebrală de la Bagdasar-Arseni, înfiinţată în 1981 de doctorul Dănăilă, este unică în ţară.

 

 

Elev la Dorohoi

 

La Darabani în județul Botoșani, a făcut și primele patru clase primare. Apoi a mers la Dorohoi, unde a fost elev al a fost elev al Liceului "Grigore Ghica", pe care l-a absolvit în anul 1952.

 

A fost coleg, la Dorohoi, cu Sergiu Grigore, actorul care în aceste zile a plecat la cele veșnice. Despre Leon Dănăilă, actorul Teatrului Vasilache din Botoșani mărturisea că ieșea în evidență mai ales prin discreție.

 

"Leon Dănăilă vorbea foarte puţin. Stătea mai mult izolat. Noi mai mergeam pe la reuniuni, dar el era preocupat mai mult de studiu. Era, şi la propriu şi la figurat, în banca lui. Dar foarte respectuos, colegial, un băiat foarte liniştit", îşi amintea Sergiu Grigore despre fostul coleg de clasă.

 

Încă din liceu, Leon Dănăilă era preocupat de studiu, "deşi nu era printre primii la învăţătură, era preocupat mereu să studieze ceea ce îl interesa".

 

 

Drumul către celebritate: Muncă și perseverență

 

După absolvirea Facultăţii de Medicină din Iaşi în anul 1958, Leon Dănăilă a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960) şi apoi un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul "Gh. Marinescu" din Bucureşti.

 

 

A devenit, în anul 1966, medic specialist neurochirurg, în anul 1972, doctor în medicină cu lucrarea "Neurinomul spinal", în 1974, medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981, medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie - Psihologie din Bucureşti.

 

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare din Europa şi SUA, precum şi la diferitele congrese internaţionale, a cunoscut direct şi a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalităţi neurochirurgicale din lume.

 

 

”Un reper important al lumii medicale contemporane”

 

Victor Teișanu, poetul din Nord care îi este aproape medicului născut în Darabani, cel care este de ani buni custodele Casei Memoriale ”Leon Dănăilă”, spune că opera doctorului Leon Dănăilă ”a revoluționat pur și simplu neurochirurgia”.

 

 

"Academicianul Leon Dănăilă reprezintă un reper important al lumii medicale contemporane. Opera sa teoretică, numărând 42 de tratate, atlase și monografii fundamentale, a revoluționat pur și simplu neurochirurgia, atât prin valoarea descoperirilor, cât și prin aria și vocația lor de aplicabilitate. În mediul universitar și academic profesorul se bucură de respect și prețuire, fiind perceput ca un strălucit ambasador român al medicinii și științei universale. Nu întâmplător academicianul  Leon Dănăilă a participat, de-a lungul anilor, la peste 160 de congrese și simpozioane, în țară și dincolo de hotare, publicând sau prezentând la diverse reuniuni de specialitate circa 400 de studii și comunicări științifice”, spunea Victor Teișanu.

 

 

Lecția academicianului

 

Modestie, iubire de semeni, smerenie, dar și o intuiție ieșită din comun. Medicul Leon Dănăilă a devenit, prin sine însuși, o adevărată instituție. Și nu sunt deloc cuvinte mari.

 

”Lecția academicianului Leon Dănăilă este una simplă: un om, chiar pornind la drum din extremul nord românesc, cel atât de izolat prin imensele decalaje economice și distanța față de centru, poate ajunge, prin dăruire, efort și jertfă personală, în vârful ierarhiilor internaționale din orice domeniu, inclusiv cel științific”, spune Victor Teișanu.

 

Leon Dănăilă este, din 2015, Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store