Daca ti-ai propus sa construiesti primul tau site, probabil ca te-ai interest deja cum ai putea sa reduci cat mai mult costurile. Printre primele servicii pe care trebuie sa le achizitionezi se numara si gazduirea web. In lipsa ei, nu poti sa spui ca detii un site in adevaratul sens al cuvantului.
Da, poti sa ai un subdomeniu pe platfome precum Blogger.com sau WordPress.com, insa doar daca iti doresti un spatiu virtual unde sa-ti publici gandurile si experientele. Pentru un brand care se respecta, o astfel de varianta iese din calcul. Oferta de hosting este extrem de generoasa in ziua de azi, prin urmare nu va fi greu sa gasesti gazduire web ieftina si care sa ofere calitate la cele mai inalte standarde. Cu toate acestea, trebuie sa fii constient si de limitarile pe care le are si in ce conditii poate dauna businessului tau o astfel de investitie.
In general, termenul “ieftin” face referire la gazduirea partajata. Acest tip de hosting presupune ca serverul si resursele (RAM, CPU, spatiu de stocare) sa fie impartite intre mai multe siteuri, in unele cazuri de ordinul sutelor sau chiar miilor. In acest sens, fiecarui site i se impune o limita de resurse pe care le poate utiliza. Este o solutie de hosting potrivita pentru siteurile mici, cu un trafic scazut.
In mod evident, principalul avantaj al acestui tip de gazduire web este pretul redus. Cel mai mic abonament porneste de la 0,95 Euro/luna (pret preluat de pe site-ul thc.ro) si creste, dar nu considerabil, in functie de cantitatea de resurse alocata. Deci, da, un al doilea avantaj este reprezentat de scalabilitate. Daca site-ul tau incepe sa creasca, poti oricand sa optezi pentru un upgrade. Nu este o solutie pe termen lung (la un moment dat, va fi necesar sa migrezi catre gazduire VPS sau server dedicat), insa pentru inceput este suficient.
De altfel, este bine de stiut ca administrarea contului de gazduire shared este facila pentru oricine prin intermediul panoului de control, deci nu va fi necesar sa platesti un specialist in IT care sa te ajute cu acest aspect. In cazul unor probleme mai serioase, ar trebui sa te poti baza pe ajutorul echipei de suport. De aceea, este important sa te asiguri de la bun inceput ca beneficiezi de asistenta tehnica non-stop indiferent ca optezi pentru gazduire web ieftina sau te orientezi catre un plan de hosting mai scump.
Probabil ca ai dedus deja faptul ca principalul dezavantaj al gazduirii web ieftine este cantitatea limitata de resurse. Daca nu ai foarte multi vizitatori, aceasta nu va reprezenta o problema. Dar, pe masura ce siteul creste, vei remarca scaderea vitezei de incarcare. In cazul in care nu iei masuri urgente, exista sanse mari ca siteul sa devina inaccesibil.
De altfel, trebuie sa fii constient de faptul ca activitatea celorlaltor siteuri de pe server te poate afecta si pe tine. Daca un singur site inregistreaza o crestere masiva de trafic, toate celelalte siteuri vor incepe sa se incarce mai greu. In aceeasi ecuatie se adauga si vulnerabilitatea mai mare in fata atacurilor cibernetice sau a virusilor. Singura masura pe care o poti lua in acest sens este sa colaborezi cu o firma de hosting de incredere, care nu aglomereaza serverele si investeste in masuri de securitate puternice.
Daca detii un site mic, poti sa optezi cu incredere pentru gazduire web ieftina. Singura conditie este sa nu gasesti confort in pretul mic pe care il are, ci sa fii oricand pregatit pentru o investitie mai mare, care sa sustina cerintele si nevoile siteului tau.