Funeriu lasă studenţii la medicină botoşăneni fără îndrumători

 

Studenţii Facultăţii de Medicină, filiala Botoşani, sunt în situaţia de rămâne fără profesori care să le predea la cursuri. Noua lege a învăţământului prevede ca toate cadrele universitare să aibă doctorat sau cel puţin să fie doctoranzi, însă asistenţii medicali care predau la UMF Botoşani nu au această specializare din simplul motiv că nu există în prezent nici un doctorat în nursing.
Până în prezent, asistenţii medicali care aveau ore la filiala locală a Facultăţii de Medicină erau acceptaţi doar cu studii de licenţă, însă de anul acesta, ministrul învăţământului Daniel Funeriu a întors placa şi a creat o nouă lege prin care doar cei care au studii de doctorat pot preda în mediul universitar. „În cazul nostru, cei care predam orele de lucrări practice eram asistenţi. Până acuma ne-au acceptat doar cu licenţă, de acum nu ne mai acceptă şi eu am foarte mari dubii vizavi de pregătirea asistenţilor medicali care vor fi instruiţi de medici sau de biologi sau de chimişti, că nu contează ce profesie ai, ce profesie de bază ai, trebuie să ai doctoratul. Şi atunci tu chimist predai nursing la Facultatea de Medicină, secţia de Asistenţă Medicală. Mi se pare o aberaţie”, a declarat Viorel Spatariu, director coordonator al Facultăţii de Medicină. În această situaţie au fost puse 5 dintre cadrele universitare deoarece în CV-ul lor nu figurează la studii şi un doctorat.
E pe undeva normal ca asistentul să fie format tot de un asistent, nu de un tâmplar
Revoltaţi, mai mulţi reprezentanţi ai facultăţilor de medicină din ţară au decis să facă un demers prin care să pună în faţa Ministerului Educaţiei această problemă. Una dintre soluţiile propuse este atribuirea unei perioade de tranziţie pentru cadrele universitare care sunt asistenţi medicali, perioadă în care acestea să aplice la un doctorat. O altă propunere este ca Ministerul Învăţământului să creeze un doctorat în nursing, cu locuri bugetate, deoarece în prezent nu este niciun astfel de program universitar care să fie dedicat specializării în cauză. „E pe undeva normal ca asistentul medical să fie format de asistent medical, nu de tâmplar sau tâmplarul să fie format de doctori sau mai ştiu eu cine. Cineva care lucrează efectiv pentru că  mare parte din activitatea asistentului medical chiar şi în timpul formării este practică”, a completat Viorel Spatariu. Până la rezolvarea acestei situaţii, UMF Iaşi va trimite câteva cadre didactice care să ţină orele de laborator în locul asistenţilor medicali care nu se mai potrivesc fişei de lucru.
De altfel, asistenţii care se aflau pe posturi de cadre universitare nu simt totuşi motivaţia de a aplica pentru doctorat deoarece spre exemplu taxa la doctoratele din cadrul UMF Iaşi ajunge la 19.000 de lei pentru toţi cei 3 ani de studiu,  iar majoritatea celor care predau se apropie de vârsta de pensionare şi nu mai pot privi această sumă ca o investiţie în viitorul lor.

Elsa ŞEICA