Fraudă INFORMATICĂ de mari dimensiuni, doi botoșăneni trimiși în judecată

Metoda nu este una nouă ori deosebit de ingenioasă, însă a dat roade, prejudiciul fiind de ordinul sutelor de mii de euro.

 

Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat un dosar privind fraude informatice de mari dimensiuni, în urma unei anchete de ani de zile, care a presupus inclusiv colaborarea cu autorități judiciare din alte state și cu ofiţerii Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

 

Succint, este vorba de o grupare constituită din anul 2011, care reușea să retragă bani din conturile clienților unei bănci italiene, scrie Monitorul de Suceava. Procurorii au trimis în judecată 25 de inculpați din mai multe județe, printre aceștia și doi botoșăneni, Claudiu Ignat și Brândușa Ignat.

 

În urma anchetei complexe rezultă că începând cu luna ianuarie 2011, cei 25 au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alții, acționând împreună și în mod coordonat în scopul săvârșirii infracțiunilor de deținere, fără drept, a unui program informatic, parole, cod de acces sau date informatice, distribuire fără drept a unui program informatic, acces, fără drept, la un sistem informatic, fraudă informatică și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

 

Inculpații obțineau prin phishing date şi adrese e-mail aparținând clienților băncii Poste Italiene, și, prin mesaje de tip spam, îi îndrumau să acceseze linkuri către pagini web clonă, unde păgubiții își introducea datele personale

 


Și mai concret, inculpații trimiteau mesaje tip spam către adrese de email ale clienților băncii, mesaje care conțineau scrisori prin care încercau să îi determine pe aceștia să acceseze linkuri către pagini web clonă (scam). Păgubiții credeau că intră pe pagina oficială a unității bancare, însă intrau pe acea copie, unde li se cerea introducerea datelor de acces la conturile lor bancare (user/nume utilizator și parolă de acces), aceste date fiind utilizate ulterior în vederea accesării fără drept a conturilor și efectuării de operațiuni frauduloase. Urma apoi efectuarea de transferuri de bani de pe aceste conturi pe cardurile bancare Poste Italeien SPA procurate prin diverse mijloace de membrii grupului infracțional și folosite ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri. Așadar, inculpații scoteau bani, prin bancomate, din conturilor celor care își scriau datele de acces și parolele pe acele pagini web clonă.

 

Procesul în care sunt judecați cei 25 de inculpați a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava. Dosarul se află în faza de cameră preliminară, iar toți inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată, mai scrie sursa citată.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store