FOTOREPORTAJ Noaptea Muzeelor, între ziare politice şi tinere cucuteniene

 

Sute şi sute de botoşăneni au trecut vineri seară pragul Muzeului Judeţean la o cea de-a XIII – a ediţie Noaptea Muzeelor. Instituţia din subordinea Consiliului Judeţean Botoşani şi-a deschis porţile la ora 18:00, pentru ca la 23:30 să intre ultimul grup de vizitatori.
Noaptea Muzeelor Botosani 2013

Intrare gratuită, inclusiv la tezaur şi fluturi

Manifestările au început cu un spectacol susţinut de Asociaţia Culturală Vis de Artist şi de trupa de teatru a Liceului Teoretic Nicolae Iorga. Intrarea a fost liberă, însă pentru a se afla câţi oameni au trecut pragul muzeului, la intrare s-au distribuit tichete gratuite. Cei care au ales să îşi petreacă seara de vineri la instituţia culturală de pe Pietonalul Unirii nu au avut ce regreta. „Sunt expoziţiile curente. Spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta se vizitează sala de tezaur gratuit, iar expoziţia specială este cea de fluturi exotici adusă de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Dorohoi, de fapt, o mică parte din colecţia pe care noi o avem”, a afirmat Lucica Pârvan, directorul Muzeului Judeţean.

Femei cucuteniene în carne şi oase

Vizitatorii au avut practic posibilitatea să parcurgă cele mai importante evenimente istorice, axate pe această zonă a României, de la primele forme a omenirii, până la Al Doilea Război Mondial. Pentru a se reda cât mai fidel modul de viaţă din urmă cu mii de ani, Muzeul Judeţean Botoşani a apelat la două tinere care au intrat în pielea femeilor de acum câteva milenii. „Ele încercau să sugereze modul de viaţă cucutenian. Erau îmbrăcate într-o costumaţie adecvată, pe care noi am făcut-o, n-am găsit din păcate la teatru ceva care să nu ajute, şi după cum s-a văzut, una picta un vas de pe modelul vaselor cucuteniene, iar cealaltă avea o râşniţă şi încerca să facă făină din boabele pe care i le-am adus”, a explicat Lucica Pârvan.

Foarte mulţi copii

Botoşănenii au putut vedea documente în original, de la „diploma de actuar” acordată matematicianului Octav Onicescu în 1936, „În numele Majestăţii Sale Regele Carol II – lea” şi până la „Programul serbării zilei de 10 maiu 1931”. De asemenea, au putut admira monede şi bancnote de la câţiva bănuţi până la un milion. Au fost expuse inclusiv ziare din perioada interbelică, de la un număr Clopotul din 1934 cu articol central „Broasca din fabulă”, până la oficioasele din acele vremuri ale Partidului Naţional – "Cuvântul Nostru" în care apărea marele istoric Nicolae Iorga şi PNL, printr-un număr din „Sămănătorul Botoşanilor” apărut în 15 ianuarie 1924, care costa 1 leu. ”Au fost foarte mulţi copii foarte mici, părinţi tineri cu unul sau doi copii, ceea ce pentru noi este o noutate pentru că eram obişnuiţi cu persoanele adulte care până pe la 21:00 îşi fac plimbarea de seară şi apoi vin şi pe la muzeu. Anul acesta n-au mai venit, nu ştiu care este explicaţia”, a mai spus Lucica Pârvan.
Toţi angajaţii Muzeului Judeţean au stat la serviciu până la miezul nopţii.
CITEŞTE ŞI:
 Mireasă furată şi dusă le muzeu
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
 Noaptea Muzeelor cu Flutur și Ghiorghiță "în floarea vârstei" – GALERIE FOTO