Fosta groapă de gunoi a orașului închisă cu 2,5 milioane de euro, locul poate deveni spațiu de promenadă – VIDEO&FOTO

Sunt bani pe care Primăria nu i-ar fi putut asigura decât cu mari dificultăți, pentru a se acoperi fosta rampă de deșeuri a orașului.

În zonă ar putea fi amenajat un spațiu de promenadă pentru câinii fără stăpân.

 

Norvegia, cadou de 2,5 milioane de euro

 

Este de fapt un proiect obținut de Primăria Botoșani după semnarea contractului de finanțare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul Programului „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme”, care este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2014 - 2021.

 

Prin acest program Primăria Botoșani închide fosta groapă de gunoi a orașului fără să mai fie nevoie de aplicarea obligației de mediu de relocare a deșeurilor.

 

„Închidem o problemă istorică a orașului Botoșani, cele trei spații de stocare temporară a deșeurilor care au fost edificate încă din anul 2012 astăzi se închid cu ajutorul firmei Inoveco care a câștigat licitația și care are termen până în luna aprilie să închidă in situ depozitele de la Botoșani. Am militat foarte mult pentru închiderea in situ a acestor depozite și să nu relocăm deșeurile de aici pentru că reprezentau un pericol pentru sănătatea populației”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Proiectul cu finanțare norvegiană are o valoare de 2,5 milioane de euro cu o durată de monitorizare de 30 de ani.

 

Câmp verde în loc

 

Firma care a câștigat licitația va amenaja o serie de șanțuri perimetrale cu decopertarea părții superioare, construirea unui bazin vidanjabil pentru levigat și captarea gazelor.

 

„O să fie create niște pante după care o să venim cu sistemul de permeabilizare care constă în sistemul de drenaj al gazelor și sistemul de drenaj al apelor de suprafață, după care venim cu pământ și cu însămânțări de iarbă verde. Suntem pregătiți cu utilaje, știm ce facem, am mai făcut și alte închideri în țară până la ora actuală”,

Andrei Dimulescu, șef de șantier

 

Șapte opt utilaje vor fi prezente zilnic în zonă, de la buldoexcavatoare la compactoare și basculante.

 

Promenadă pentru câinii fără stăpân

 

Una dintre variantele luate în calcul este ca în zonă să fie amenajat un spațiu de petrecere a timpului liber, cu bănci și alei.

Sau, printr-un parteneriat încheiat cu ONG-uri sau unități de învățământ să fie permisă plimbarea câinilor din padocul Primăriei.

 

„Cel mai probabil vor fi spații verzi cum puteți vedea și pe celălalt depozit, ținând cont că suntem în imediata vecinătate a padocului de animale putem să facem o zonă de promenadă pentru cei care doresc să facă voluntariat și să plimbe câinii din padocuri. Nu putem construi pe aceste depozite pentru că avem și o obligație de mediu, să monitorizăm ceea ce se întâmplă cu ele”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Imaginea din zona Rediu va fi modificată aproape total începând cu luna mai a acestui an.