Fost ofiţer de Securitate, a pichetat Prefectura pentru pensie

 

Printre participanţii la pichetarea de luni organizată de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) în faţa Palatului Administrativ se regăseşte şi un fost ofiţer al Securităţii. Alături de ex-militari, pompieri, jandarmi sau poliţişti, a ieşit în stradă nemulţumit că i s-a tăiat din pensie şi Eugen Pînzariu.
pichetare militari
Despre acesta Botoşăneanul.ro a dezvăluit încă din toamna anului 2009 că a anchetat un fost profesor de şah al Casei Pionerilor şi Şoimilor Patriei pentru că spunea bancuri politice la nunţi. În timpul liber Mihai Diaconu avea o formaţie cu care cînta la nunţi şi botezuri şi culmea, făcuse acest lucru şi la nunta lui Pînzariu. Nu la foarte mult timp după căsătoria acestuia, prin 1987, a fost chemat la Securitate, unde i s-a reproşat că face glume pe seama sistemului. 
A anchetat un botoşănean care îi cîntase la nuntă
Cel care a instrumentat o bună parte a cazului a fost tocmai Eugen Pînzariu (foto stînga). Majoritatea botoşănenilor probabil îl cunosc ca fostul şef al Serviciului de Paşapoarte. PinzariuEugen Pînzariu era în perioada respectivei anchete locotenent de securitate. Semnătura acestuia apare pe mai multe piese din dosarul „Muzicantul” şi atît Mihai Diaconu, cît şi David Iosif, preşedintele al Comunităţii Evreilor din Botoşani, care l-a turnat pe şahist la Securitate, recunosc că el s-a ocupat de caz. Numele celui care după revoluţie a fost mai mulţi ani şef al Serviciului de Paşapoarte apare, printre altele, pe o cerere de investigaţii. În aceasta el solicită pentru Diaconu ca prin cercetări să se stabilească „relaţiile şi natura lor”, „comportare şi atitudinea sa”, „cum este cunoscut la domiciliu”, „poziţia acestuia faţă de politica partidului şi statului nostru”.

În diferite piese de dosar mai sînt menţionaţi ca implicaţi în soluţionarea cazului cpt.Irimia şi Lt.maj.Sandu V., însă cel mai des apare numele celui care avea ulterior să devină şef al Serviciului de Paşapoarte. „N-o să vă vină să credeţi dar eu i-am cîntat lui la nuntă. I-am cîntat la nuntă şi am să îi cînt şi la inmormîntare pentru cît rău mi-a făcut ... şase luni am tremurat”, spunea în 2009, la 73 de ani, Mihai Diaconu.
Pensii de zeci de milioane pentru securişti
Pînă la recalcularea pensiilor, dintre toate ţările foste comuniste din Europa de Est, în  România foştii securişti se bucurau de cele mai mari  pensii. Un fost securist cîştiga de aproximativ 7  ori mai mult faţă de nivelul pensiei medii din România. Doar în Rusia securiştii mai aveau parte de o asemenea atenţie din partea statului. Astfel, dacă la Botoşani pensia medie era de aproximativ 600 de lei, ar însemna că un fost  securist ciştiga în jur de 4.200 de lei. Aceasta este posibil pentru că securiştii nu s- au pensionat ca oamenii de rînd. Daca în cazul  acestora pensia reprezintă rezultatul cotizaţiilor făcute de-a lungul anilor la bugetul de  asigurări sociale, foştii angajaţi ai organului  comunist de opresiune beneficiau de 85% din  ultima soldă primită în ultima lună de activitate.


dosar securitate