Fiul unui fost primar botoșănean asasinat politic: 5.000 de oameni au vrut să-l aducă la Botoșani

La Botoșani, în cartierul Bucovina există o alee cu numele tânărului ucis de comuniști. Era fiu de avocat iar tatăl său a fost pentru ceva timp primar interimar al orașului. Mai mult, a existat și o placă comemorativă în memoria sa care a fost… furată.

 

Student împușcat pe stradă 

 

Studentul Sergiu Iacovlov, prima victimă a comuniștilor la Iași în plină luptă de instaurare a regimului în România, a fost comemorat vineri chiar în locul unde a fost împușcat. Lider al grupării tineretului Partidului Național Țărănesc, Iacovlov avea 22 de ani în 19 martie 1946, când a fost ucis în stradă după ce și-a anunțat candidatura la șefia Societății Studenților Mediciniști, având contracandidat un reprezentant al comuniștilor.

 

Fiu al unui avocat recunoscut din Botoșani, care a fost o perioadă și primar, Sergiu Iacovlov este caracterizat de istorici ca fiind un tânăr energic. Asasinatul în cazul său este considerat primul pas dintr-un lung șir de epurări la Iași ale unor profesori incomozi și academicieni.

 

„A fost un caz școală, o înscenare tipică. Ieșea cu câțiva prieteni de la restaurantul Micul Luther din Piața Unirii, se îndreptau pe Lăpușneanu, erau câțiva ofițeri din armată și câțiva colegi de-ai lui. Au fost atacați, au fugit în mai multe direcții, el a luat-o către Spitalul Asigurărilor Sociale, unde a fost împușcat. La parodia de proces care a urmat, s-a spus că de fapt s-au încăierat între ei”,

a declarat istoricul ieșean Mihai Dorin.

 

Asasinarea lui Iacovlov a împărțit Iașiul în două Acesta a explicat că în Iași au avut loc în perioada agitată de după cel de-al Doilea Război Mondial mai multe „experimente” de tip provocări comuniste, menite, în opinia sa, să-i intimideze pe oameni și să rupă rezistența anticomunistă care se înfiripa la Iași și să facă „un transfer ideologic de culoare – de la verdele legionar la roșul comunist”.

 

Potrivit istoricilor, subiectul asasinării studentului medicinist a rupt Iașiul în două, în special mediul academic, existând profesori foarte buni care au fost marginalizați, arestați sau împinși către sinucidere. Mihai Dorin spune că printre aceștia este decanul Facultății de Științe, profesorul Gheorghe Botez, care a vrut să declanșeze o anchetă oficială în legătură cu moartea studentului, însă a fost exclus din învățământ, arestat și trimis la canal, unde a murit în 1953.

 

„După asasinat, trupul studentului a fost depus la Biserica Sfântul Spiridon, unde au venit 5.000 de persoane care l-au condus până la ieșirea din Iași, spre Botoșani, unde urma să fie înmormântat. Studenții au vrut să meargă până la Botoșani, la înmormântare, dar datele din ședințele Senatului, unde câțiva profesori au fost de partea adevărului, și din rapoartele oficiale, arată că au fost opriți”,

a mai precizat istoricul Mihai Dorin.

 

Istoricul Mihai Dorin: Procesul a fost un simulacru

 

Istoricul mai spune că întregul proces a fost „un simulacru” și că instanța a determinat că ar fi fost o simplă crimă, nu un asasinat politic. De asemenea, Mihai Dorin a explicat că au existat discuții, văzând injustiția procesului, ca mii de studenți din Cluj și din București să vină la Iași în semn de solidaritate.

 

„Iată scenariul pus la cale de către justiția politizată. Primul comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași exclude varianta crimei politice, iar al doilea vorbea despre trei posibili vinovați – doi gardieni publici și un paznic. Un gardian depășit de situație l-ar fi împușcat pe student întrucât acesta se ascunsese în spatele unei căpițe de fân”,

a precizat istoricul Mihai Dorin.

 

În 1946, gardianul C. Iosub a fost trimis în judecată, condamnat la 10 ani de muncă silnică și cinci de „degradare civică”. A urmat însă un curs al evenimentelor care nu doar că l-a făcut scăpat pe gardian, ci i-a dispărut complet și dosarul.

 

„Însă filmul s-a rupt: în arhiva Curţii de Apel Iaşi, dosarul gardianului nu mai există. Pur şi simplu s-a volatilizat, în conformitate cu scenariul ascuns”,

a mai spus Mihai Dorin.

 

Comemorarea studentului Sergiu Iacovlov a avut loc loc vineri, 22 martie, de la ora 13.00, în locul unde a fost împușcat Sergiu Iacovlov, și anume policlinica unde în 1946 era Spitalul Asigurărilor Sociale, scrie Libertatea. La manifestare au participat studenți ai actualei Societăți a Studenților Mediciniști de la Universitatea „Grigore T. Popa” din Iași, dar și istorici familiarizați cu cazul, printre care și Dănuț Doboș, de la Episcopia Romano-Catolică din Iași.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store