Firma unei botoşănence, descoperită cu datorii URIAŞE la bugetul de stat

Mai multe firme au fost prinse de inspectorii fiscali ca nu au achitat TVA si impozit pe profit .Lunar apar societăţi cu datorii, care cu greu mai pot fi recuperate . Acuzate de evaziune sunt societăţile din domeniul construcţiilor, comerţului de deşeuri sau serviciilor de pază şi protecţie.

 

Inspectorii din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Iasi se confrunta lunar cu rapoartele privind activitatea firmelor suspecte de evaziune. Astfel, luna trecuta, mai multe firme au fost identificate cu sume suplimentare neachitate catre bugetul de stat, sumele provenind din TVA si impozite pe profit.

 

Numai ca aceste datorii sunt imposibil de recuperat. Nu exista bunuri ce pot fi puse sub sechestru, singura solutie urmand sa vina de la procurorii de la Parchetul de langa Tribunalul Iasi, care pot demara procedurile pentru atragerea raspunderii personale.

 

Firma de constructii cu datorii

 

Una dintre societatile cu plati neefectuate catre buget este IST Group SRL, din comuna Miroslava. Inspectorii fiscali au identificat in activitatea firmei o gaura de 1,3 milioane de lei, activitatea acesteia fiind de "lucrari de constructii". Conform datelor legate de activitatea societatii, administrator apare Carmen Hristea, cu domiciliul in Botosani.

 

Datoriile au fost adunate in doar doi ani de activitate, in perioada 2016-2017. Anul trecut, cifra de afaceri a societatii a fost de 695.2014 lei, profit de 4.950 lei, dar datorii de 779.396 lei.

 

Peste o mie de inspectii in jumatate de an

 

In primele sapte luni ale anului, finantistii au efectuat un numar de 1062 de actiuni de control, din care inopinate au fost in numar de 499. Din acestea, generale au fost doar 16.

"Selectia contribuabililor pentru inspectii fiscale generale s-a efectuat în urma unei analize de risc pe baza informatiilor detinute în bazele de date ale administratiilor financiare, care au avut în vedere aspecte cum sunt: TVA negativ fara optiune de rambursare, societati care au depasit plafonul legal de 65 de mii de euro si nu au fost înregistrate ca platitoare de TVA, societati care utilizeaza forta de munca fara forme legale, societati care desfasoara tranzactii cu contribuabili inactivi, societati care înregistreaza diferente la achizitii intracomunitare, cifra de afaceri mare, debite restante fata de bugetul general consolidat, depunerea cu întarziere a declaratiilor fiscale, pierderi înregistrate în ultimii cinci ani fiscali, societati neverificate în ultimii cinci ani sau domenii de activitate ce prezinta risc", au declarat reprezentantii Fiscului pentru Bzi
 

download from google play download from apple store