Fermierul din Botoșani care a renunțat la vaca de lapte: Vindem laptele cu prețul de acum 14 ani

În urmă cu trei ani, a făcut o schimbare radicală în fermă: a făcut rocada între vaca de lapte și vaca de carne. Astăzi face o evaluare și spune că nu regretă nicio secundă alegerea făcută.

 

Viorel Marocico, din comuna Dângeni, județul Botoșani, este și președinte al unei asociații care reprezintă interesele crescătorilor de vaci de lapte. Știe toate problemele cu care se confruntă fermierii botoșăneni.

 

Spune că a dus o adevărată luptă de gherilă, de aproape un deceniu și jumătate, pentru obținerea unui preț corect pentru litrul de lapte oferit producătorilor.

 

A constatat că munca sa devenise nerentabilă, astfel că a ales să crească în final vaca de carne. Astăzi nu regretă, deși noua alegere a venit la pachet cu alte provocări.

 

”Vaca de carne are un cost mai mic și vă dați seama că noi vindem laptele cu prețul de acum 14 ani. E același preț pe care-l primeam atunci. Asta în contextul în care în toți acești ani prețurile de la inputurile necesare pentru creșterea vacilor cu lapte au crescut cu 80%. Trecerea dinspre vaca de lapte spre cea de carne e ușoară. Problema e că la vaca de carne nu prea avem unde vinde produșii. La început toată lumea a zis: vai de mine, vaca de carne e cheia spre profit, dar în momentul de față nu-ți dă nimeni mai mult de 16 lei pe kilogramul de carne în carcasă”, explică crescătorul, potrivit agrointel.ro.

 

”Prețul minim corect ar fi de 20 lei/kg, mai ales dacă se ține cont și de calitatea cărnii de Angus, însă pe cei din abatoare, care taie, nu îi interesează. E o chestiune generală la toate abatoarele din Botoșani. Poate că în stabilirea unui preț mai bun contează și dimensiunea fermei. Noi deocamdată, fiind la început, nu putem asigura un număr mare de animale la abatorizare și încă suntem în formare”, a adăugat fermierul.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store