Fermierii își găsesc tot mai greu angajați dispuși să muncească. Cei mai mulți pleacă peste hotare după câștiguri mai bune.
Mulți fermieri din județul Botoșani au ajuns să își vândă animalele pentru că nu mai au cu cine să lucreze în ferme. Muncitorii din agricultură au plecat în alte țări unde primesc mai mulți bani. Pentru a se descurca, fermierii ajung să-și implice întreaga familie în afacere. Nu este însă o soluție pe termen lung, sau pentru oricine, scrie tvrinfo.ro.
Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți
„N-avem cu cine face pășunatul la animale, nu avem cu cine îngriji aceste animale. Mulsul, până când vom moderniza și vom lua aparate de muls, avem nevoie de personal care la ora actuală lipsește. În sectorul privat e mai grav.”
Viorel Pălii, fermier
„Dacă nu sunt angajații, nici noi nu mai putem, nu vor să muncească. Din ce în ce mai prost o să meargă.”
Puținii rămași să muncească în agricultură au o vârstă înaintată, fie sunt tineri care au ales să nu plece. Cel puțin deocamdată.
Marcel Froicu, mecanic agricol
„Din 1982 din februarie sunt angajat ca tractorist cum ar veni, am rămas a fost greu am stat 6 luni fără bani, volum de muncă e nonstop, salariile mici, oamenii caută tot mai mult.”
Bogdan Matei, operator de utilaje agricole
„Luna asta am făcut 2 ani de zile, am rămas sunt printre puținii rămași. Am avut tentații de a pleca, mai mult din cauza salariilor.
Specialiștii din agricultură spun ca o solutie ar fi modernizarea fermelor cu investiții care să permită automatizarea și renunțarea la forța de muncă.
(Foto: fermierinformat.ro)