Facebook, un nou instrument pentru polițiști, studiu de caz: Accidentul cu șase victime din Botoșani

Probele oferite chiar de făptuitori sunt indubitabile și pot sta la baza condamnărilor la închisoare cu executare, mai ales dacă sunt filmări transmise în direct, pe Facebook.

 

Rețelele de socializare s-au transformat în instrumente foarte utile pentru polițiști, procurori și judecători, de când cei care încalcă legea au început să-și facă publice faptele.

 

Doar în ultimele zile, scrie Jurnalul.ro, au fost trei cazuri grave descoperite cu ajutorul postărilor celor care ar putea fi condamnați pe baza probelor oferite chiar de ei. Unul dintre cazuri este cel al șoferului din Botoșani care a produs un grav accident în timp ce făcea live pe Facebook.

 

Mană cerească pentru serviciile de informații și pentru comercianți, care știu aproape totul despre utilizatori, rețelele de socializare au devenit și furnizoare de probe indubitabile pentru instanțele de judecată.

 

De la accidente rutiere până la amenințări cu moartea, totul este postat pe Facebook, iar filmările transmise în direct îi trimit pe polițiști direct la locul faptei și la făptuitor.

 

Curtea Constituțională a decis că rețelele de socializare reprezintă spațiu public, iar declarațiile, filmările, fotografiile și amenințările făcute în acest spațiu sunt luate în considerare ca probe valabile.

 

 

Raliu la Botoșani, amenințare la Iași, instigare în direct

 

Luna iunie a debutat cu un accident rutier transmis „live” pe Facebook de un tânăr de 28 de ani, care se filma în timp ce conducea ca la raliu, în noaptea de 1 iunie, pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoşani (vezi video AICI).

 

A distrus alte trei mașini, a făcut şase victime, iar unul dintre autoturisme s-a răsturnat. Filmarea transmisă în direct pe rețeaua de socializare scutește o mare parte din munca polițiștilor și a procurorilor, pentru că oferă toate informațiile despre producerea accidentului.

 

Deși știu că sunt văzuți de oricine, cei care încalcă legea par atrași de notorietatea pe care le-o oferă postările pe rețelele de socializare, dar și pe blogurile sau vlogurile personale.

 

Alte două cazuri descoperite cu ajutorul făptuitorilor, care au stârnit un val de revoltă în primele zile ale lunii iunie, sunt instigarea la viol, venită din partea unui vlogger, și amenințarea cu moartea pe care un student de la Iași i-a transmis-o, în spațiul public, unui profesor.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store