Acuzații extrem de grave aduse de doi tineri șefului de la Oficiul de Stare Civilă, Constantin Gabur. Cei doi botoșăneni s-au căsătorit la începutul unii și susțin că li s-ar fi solicitat bani din cauză că evenimentul a avut loc într-o zi de sâmbătă.
Ionuț și Cătălina (foto) au muncit mulți ani în străinătate și au venit acasă pentru a-și uni destinele. Problemele, povestesc ei, ar fi început încă de la depunerea actelor. S-au prezentat pe data de 24 septembrie 2015, ora 8:00 dimineața cu intenția de a avea posibilitatea să-și aleagă ora.
”Dlui ne-a spus că de fapt termenul de depunere a actelor s-a schimbat și că de fapt acestea se depun cu 14 zile înaintea evenimentului și ne-a spus că are agenda plină și că poate oficializa evenimentul doar la ora 16:40, singurul interval liber din agenda dlui Gabur”, povestește Ionuț, mirele.
Fals. Pentru că potrivit ”Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă - republicată la 2 noiembrie 2009
SECȚIUNEA a 2-a
Întocmirea actului de căsătorie
Art. 30. — (1) Căsătoria se încheie în termen de 10 zile, în care se cuprind atât ziua când a fost făcuta declarația de căsătorie, cât si ziua în care se oficiază căsătoria”.
Programul inițial din ziua nunții a fost schimbat cu totul, iar programarea a fost făcută pentru ora 16:40.
A urmat căsătoria, oficiată în sala de ședințe a Consiliului Local.
”În data de 3 octombrie, acesta ne-a oprit la urmă după ce au plecat toți invitații sub pretextul de a ne felicita și ne-a cerut suma de 80 de lei, taxă pentru că dlui a oficiat evenimentul sâmbăta”, spune Cătălina.
Cum s-a întâmplat asta?
”Ne-a întrebat dacă am plătit taxa.
- Ce taxă?
- Cea pentru oficierea căsătoriei sâmbăta…
- Și de ce nu ne-ați spus de la început, când am depus actele?
- Așa se face. Toată lumea plătește
Era o servietă neagră, deschisă, cu bani în ea. I-am dat două bancnote de 50 de lei și ne-a dat rest 20 de lei. I-am dat banii, am dat mâna, felicitări, casă de piatră și am plecat. Când am coborât ne-am dat seama că nu ne-a dat nici o chitanță”.
Ionuț și Cătălina au depus o plângere împotriva lui Constantin Gabur la Primăria Botoșani, în contextul în care, oficial, instituția nu percepe nici o taxă pentru căsătorii pe perioada week-end-ului.
Cel vizat de acuzații neagă că ar fi primit vreun ban de la cineva.
”Eu ce să comentez? Întâi ar trebui să iau bani și apoi să comentez…cine știe poate oamenii or fi dat cuiva bani, dar nu la mine. Poate e unul care a venit, se mai întâmplă, din trei, vine unul cu un neam, care mă știe poate mai puțin. Poate acela zice, dle haideți că vă dăm. Oamenii când vin chiar îi rog, duceți-vă, am camere de supraveghere, dați-mi pace”, a răspuns Constantin Gabur, șeful de la Starea Civilă.
Mai departe, el a arătat că într-adevăr mulți tineri care vin ”din afară” se oferă să plătească deoarece:
”Să știi că sunt mulți care întreabă. Că omul care muncește și plătește corect, e învățat, unde merge știe că o pâine dacă o iei, plătești, dacă mergi undeva să faci un serviciu, trebuie să plătești că nu e nimic gratis, sunt foarte mulți care se gândesc că sâmbăta și duminica fiind zi nelucrătoare, nu are nici o… ar trebui să-mi schimb mașini, să-mi schimb haine…”, încheie Constantin Gabur.
Conducerea Primăriei municipiului Botoșani confirmă reclamația care a fost depusă împotriva lui Constantin Gabur.
”Într-adevăr s-a primit o reclamație în ceea ce-l privește pe un coleg de la departamentul stare civilă din cadrul Serviciului Public Local de Evidență al Persoanei prin care se reclamă faptul că acest angajat a solicitat o sumă de bani și a primit această sumă de bani pentru întocmirea documentelor, oficierea stării civile într-o zi de sâmbătă la sediul Primăriei Botoșani și pentru această sumă de bani nu s-a primit nici o chitanță”, a declarat Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani.
Edilul a subliniat faptul că nu există astfel de taxe care să fie prevăzute pentru tinerii care se căsătoriți și a arătat că a cerut cercetarea disciplinară a lui Constantin Gabur. Însă, cel mai probabil, comisia ar urma să decline competențele către organele abilitate.
”Nu există nici o taxă la Primăria municipiului Botoșani în ceea ce privește perfectarea documentelor și oficierea stării civile. Am înaintat documentele colegilor de la resurse umane care urmează să notifice comisia de disciplină, comisie care va analiza toată situația creată și dacă situația o va impune, înțeleg că și-ar putea declina competența către alte organe abilitate care să cerceteze această abatere disciplinară”, a încheiat Cosmin Andrei.
Conducerea Primăriei a făcut un apel către botoșănenii care s-au regăsit în situații similare de a se prezenta la sediul instituției din Piața Revoluției, pentru a depune reclamații.