Există la Botoșani! Elevii de liceu care cer școală online și NU vor prezența fizică la școală

În vremuri în care educația online este tot mai contestată, există și elevi care preferă totuși această variantă, în detrimentul prezenței fizice la școală.

 

Liceeni de la Dorohoi, chemați în două schimburi 

 

 

Se întâmplă în municipiul Dorohoi, la Colegiul Național Grigore Ghica unde la o clasă de-a IX-a, Consiliul de Administrație a luat decizia ca elevii să meargă la școală în două schimburi.

 

Asta după, un corp al liceului se află în plin proces de modernizare, lucrările urmând a fi finalizate în decurs de o lună de zile. S-a apelat la o soluție de avarie, care însă a fost stopată de autorități.

 

„Din cauza spațiului insuficient, o parte dintre elevi au învățat într-o clădire la Liceul Tehnologic Ion Pillat. S-au făcut niște sesizări că nu sunt condiții pentru a face orele fizic acolo și s-a procedat la un control de către d-na doctor Monica Adăscăliței și dl Gabriel Hârtie, inspectorul școlar general. Au constatat că într-adevăr se confirmă că spațiul este insuficient raportat la numărul de elevi”,

Virgil Bordei, reprezentant al părinților

 

 

Situația acestei clase a făcut obiectul unei discuții în Comitetul de Părinți, Consiliul Profesoral și Consiliul de Administrație al colegiului. Și s-a hotărât ca toți copiii să meargă fizic la școală. Decizia a nemulțumit însă pe o parte dintre părinți.

 

„S-a pus problema unor elevi, în număr de 11, sunt navetiști. Și dau exemplu că, cea mai apropiată distanță este de 7 km de la Șendriceni, iar cea mai îndepărtată de 55 km. Problema s-a pus, Comitetul de Părinți a stabilit să se facă cursuri online dacă nu sunt condiții și dacă nu sunt alte spații destinate corespunzător. Și Consiliul Profesoral, la fel. Însă în CA s-a întors treaba, dna director Baroi Lidia, considerată o persoană impunătoare, cert este că nu s-a respectat decizia nici a Consiliului Profesoral nici a Comitetului de Părinți”,

Virgil Bordei, reprezentant al părinților

 

Tabere pe programul elevilor 

 

Reprezentantul părinților susține că seara, mulți dintre acești elevi nu mai au un mijloc de transport cu care să revină acasă, doarece microbuzele nu circulă până la ora 20:00.

 

„Ce siguranță au acești copii de 15 – 16 ani maximum pe traseu, de la școală până acasă, ei termină orele la 19:00, respectiv 20:00. Când ajung acasă, când se odihnesc, când învață? Plus siguranța deplasării, de la locul de îmbarcare până acasă. Dumneaei spune că așa s-a stabilit și nu mai revine”,

Virgil Bordei, reprezentant al părinților

 

Dorohoianul care a făcut sesizarea susține că există un ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății care spune că în situații justificate de infrastructură unitățile pot desfășura activități online.

 

Audiență la Inspectorat

 

Cu aceste argumente s-a prezentat în audiență la conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani.

 

„O parte vor online, majoritatea conform hotărârii CA, au mers pe ideea să se învețe în două schimburi acolo, cu prezența fizică la școală. Pentru că ar fi păcat, având în vedere că municipiul Dorohoi este în scenariul verde iar învățământul să fie online acolo, după aproape un an de zile de învățământ online. Vom analiza situația fiecărui elev navetist, că aici e problema, copiii navetiști pe distanțe mai lungi, să vedem ce soluții putem identifica pentru acei copii. Dar repet, e păcat. Eu am mers pe ideea că toată lumea și-a dorit prezența fizică la școală”,

Gabriel Hârtie, inspector școlar general

 

Șeful educației botoșănene a subliniat că mai există numeroase unități de învățământ unde se procedează la fel, adică se învață în două schimburi. Dar că va analiza situația elevilor navetiști de la Colegiul Grigore Ghica.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store