Joi după-amiază a expirat termenul până la care social-democraţii botoşăneni şi-au putut depune candidaturile în vederea obţinerii sprijinului partidului pentru alegerile parlamentare.
Totul s-a făcut într-un mare secret, nici măcar cei intraţi în cursă neştiind prea bine ce adversari au. Şi această după ce Biroul Permanent Judeţean a hotărât ca întreaga comunicare pe această temă să fie făcută de preşedintele interimar Doina Federovici. Noua lideră a organizaţiei a refuzat însă să facă publice numele celor care şi-au depus CV-urile şi scrisoarea de intenţie, astfel încât s-a ajuns la situaţia incredibilă ca mai mulţi PSD-işti să întrebe de jurnalişti despre lista de candidaţi.
Oricum, la fosta Casă a Căsătoriilor a fost astăzi forfotă mare, mai mulţi primari din judeţ, inclusiv cei de la Dorohoi şi Vlăsineşti, făcându-şi drum cu diverse treburi. Lucian Trufin ar dori să mobilizeze primarii să susţină unul de-al lor, care mai departe să îi sprijine în Parlament.
Una dintre bombe a stat să explodeze şi încă nu este sută la sută sigur că nu o va face. Iulian Onciu, fostul consilier de la cabinetul parlamentar al lui Şerban Mihăilescu, ar încerca o candidatură din partea PSD. Deputatul Andrei Dolineaschi i-ar fi făcut lobby susţinut în luna septembrie pentru a fi votat de primari, însă reacţia ar fi fost una virulentă împotriva acestuia. Fostul preşedinte PSD Botoşani, care chiar şi după ce a demisionat a părut a face în continuare cărţile în partid, ar ţine morţiş ca Dorohoiul să trimită un candidat în Legislativ şi acesta ar fi Iulian Onciu, dorohoian la origini, al cărui tată este cadru didactic, în timp ce mama sa are un magazin în oraş. Iar Dolineaschi şi-a început cariera de politician la cabinetul lui Mihăilescu.
Cosmin Andrei
Marius Budăi
Tamara Ciofu
Doina Federovici
Mihalea Huncă
Costel Lupaşcu
Cătălin Olaru
Iulian Onciu
Ovidiu Portariuc
Răzvan Rotaru
Lucian Trufin
Spre seară au apărut informaţii că şi Dan Deleanu, preşedintele consiliului de administraţie de la SC Nova Apaserv SA, ar intra în cursă.
Biroul Permanent Judeţean şi Comitetul Judeţean Executiv ar urma să voteze succesiv candidaţii pentru Senat şi Camera Deputaţilor, însă nici măcar data la care vor avea loc aceste şedinţe PSD-iştii nu vor să o dezvăluie.
Secretomania s-ar putea explica prin necesitatea unei armonizări a candidaturilor cu prevederile legale. PSD-ul trebuie să aibă patru candidaţi la Senat şi opt la Camera Deputaţilor, de aceea este posibil să apară permutări şi chiar retrageri şi pentru a nu pune în lumină proastă anumite persoane se preferă să nu se facă publice numele acestora.