EXCLUSIV : Instituţiile au dat 1 milion de euro la jurişti, dar şi-au angajat şi avocaţi

 

20 de instituţii din Botoşani au angajat avocaţi pentru rezolvarea a diverse probleme de ordin juridic, deşi au în structură servicii cu profil juridic. Acest lucru a fost descoperit de Curtea de Conturi într-un control desfăşurat în toată ţara pe această temă.
tribunal
În ceea ce priveşte judeţul Botoşani, nu se fac publice şi numele unităţilor de stat care au apelat în paralel şi la avocaţi. În schimb, într-un raport trimis Parlamentului sunt aduse la cunoştinţă sumele cheltuite cu aceste lucruri. Astfel, s-au consumat anul precedent 4,034 milioane de lei, adică în jurul a 1 milion de euro pentru funcţionarea structurilor cu caracter juridic din cadrul instituţiilor. În acelaşi timp, alţi 182.000 de lei s-au cheltuit cu avocaţii. Cu alte cuvinte 4,3% din cheltuilile juridice totale ale unităţilor monitorizate de Curtea de Conturi s-au făcut pe avocaţi.

„Ne aflăm în prezenţa unei cheltuieli ineficiente a banului public”

Totuşi, Botoşani se află pe locurile ultimele din ţară în privinţa banilor daţi la avocaţi de către instituţii. În unele judeţe, precum Giurgiu, Timiş sau Argeş. Amintitul procent trece de 40%. „Avem, de-a face cu un aspect cunoscut, însă nereglementat pînă în prezent, care a evoluat în timp şi s-a transformat într-un veritabil fenomen, a cărui consecinţă este aceea a cheltuirii ineficiente a banului public (…) Ne aflăm în prezenţa unei cheltuieli ineficiente a banului public, pe care Curtea de Conturi a României consideră necesar a o aduce la cunoştinţa autorităţilor competente pentru a fi analizată şi a se lua măsurile care se impun pentru diminuarea şi eliminarea în perspectivă a efectelor ei ”, se arată în raportul Curţii de Conturi. Semnatarii acestuia recunosc că nu se stipulează nici într-o lege concret că instituţiile publice care au oficii juridice nu au dreptul să apeleze la avocaţi, dar în opinia acestora, asta nu le dă dreptul să cheltuie atîţia bani cu aceştia.