Pădurea lăsată moştenire de boierul Anastasie Başotă a ajuns să fie administrată de un ocol silvic privat din Suceava. De luni, cele 1.800 de hectare de pădure aflate în proprietatea liceului care poartă numele donatorului au fost scoase din grija Ocololui Silvic Dorohoi.
Neînţelegeri cu ocolul statului
Iniţiativa aparţine autorităţilor locale din Pomîrla şi s-a realizat după aproximativ un an de demersuri şi tergiversări, timp în care s-a încercat rezilierea contractului pe un deceniu încheiat cu Ocolul Silvic Dorohoi. De cîţiva ani legea permite constituirea de ocoale silvice private, iar Primăria Pomîrla şi Liceul Anastasie Başotă au dorit ca imensa moştenire să fie administrată în acest nou sistem din cauza neînţelegerilor cu unitatea statului.
Primarul se plînge că, deşi unitatea de învăţămînt era proprietară, Ocolul Silvic Dorohoi se comporta ca deţinător al suprafeţei forestiere.
„Noi nu vedeam pur şi simplu nimic, totul făceau ei, nu exista transparenţă”, ne-a declarat
Dumitru Chelaru (foto stînga).
Ocolul „Silva Bucovina” este noul administrator
Un alt aspect foarte important este de ordin financiar. Astfel, din exploatarea pădurii rezultau anual în jur de 650.000 – 690.000 de lei, din care la liceu nu ajungeau însă decît 140.000 de lei.
„Ideea era că din suma totală, partea care ne revenea nouă era destul de mică”, ne-a spus
Cristian Gavril, directorul Liceului Anastasie Başotă. Potrivit primarului, cu Ocolul „Silva Bucovina” din Suceava s-a încheiat deocamdată un contract pe un singur an pentru a se vedea cum se comportă reprezentanţii acestora. Cert este că prin înţelegerea deja perfectată au scăzut deja simţitor tarifele percepute pentru administrarea pădurii. Practic, liceul şi-a creat un district, denumit tot Anastasie Başotă, care a devenit parte integrantă a ocolului silvic sucevean.