Evită incendiile de sărbători: IATĂ sfaturile de prevenire oferite de pompierii botoșăneni

Botoşănenii care şi-au făcut cumpărăturile în supermarketurile şi pieţele din judeţ au fost învăţaţi de pompierii militari şi voluntari cum să prevină producerea unor situaţii de urgenţă acasă, dar şi la locul de muncă, în perioada premergătoare şi pe timpul sărbătorilor de Iarnă.

 

Puncte mobile de informare preventivă

Recomandările preventive au ajuns şi la cetăţenii din mediul rural, care au fost vizitaţi de inspectorii de prevenire şi membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. Timp de trei săptămâni, au fost organizate puncte mobile de informare preventivă în locuri cu aglomerări de persoane, cu distribuiri de material informative cu recomandări pentru prevenirea incendiilor, specific campaniilor "F.O.C.- Flăcările Omoară Copii", "R.I.S.C. - Siguranţa NU e un joc de noroc" şi "Vreau să fiu voluntar". Activităţile derulate în această lună au ca obiectiv principal cunoaşterea de către cetăţeni a regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor la locuinţe şi gospodării specifice sezonului rece şi Sărbătorilor de Iarnă.Totodată, localnicii au aflat cum pot deveni pompieri voluntari, precum şi rolul şi importanţa voluntariatului în situaţii de urgenţă, în speranţa că va creşte numărul solicitărilor din partea cetăţenilor pentru intrarea într-un serviciu  voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Nu folosiți lumânări pentru a decora bradul de Crăciun!

Pentru ca sfârşitul de an să fie unul fericit, vă rugăm să daţi dovadă de responsabilitate, înţelegere şi foarte mare atenţie”, se arată în comunicatul de presă trimis de ISU Botoșani.
Vacanţa şi sărbătorile de iarnă trebuie să fie prilej de bucurie, iar amintirea acestor clipe să nu fie umbrită de tragedii, motiv pentru care ISU Botoşani recomandă botoșănenilor:
- nu folosiţi pentru decorarea bradului de Crăciun lumânări, artificii, instalaţii de lumini cu improvizaţii sau alte obiecte care ar putea genera incendii;
- nu amplasaţi brazii de Crăciun lângă sursele de căldură (sobe, reşouri, maşini de gătit, etc);
- nu lăsaţi închişi în casă minorii, nici măcar pentru câteva minute. Un singur minut în care aceştia nu sunt supravegheaţi poate fi fatal;

O țigară aruncată la întâmplare poate provoca o adevărată tragedie

- eliminaţi din jocul lor artificiile sau pocnitorile (interzise, de altfel!);
- convingeţi-i că fumatul este un viciu nociv nu numai sănătăţii, care poate provoca şi incendii, în condiţiile în care, din dorinţa de a nu fi văzuţi fumând, copiii îşi aleg cele mai ferite locuri, cum ar putea fi: poduri, fânare, adăposturi pentru animale etc.;
-    supravegheaţi cu atenţie colindătorii pentru că o ţigară aruncată la întâmplare de aceştia, uneori chiar intenţionat, poate provoca adevărate tragedii.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani a dispus pentru perioada sărbătorilor de iarnă măsuri de creştere a capacităţii operaţionale pentru gestionarea unor eventuale situaţii de urgenţă,  prin suplimentarea persoanelor din serviciul operativ.
CITEȘTE:
 Incendiile provocate sau din neglijență au lăsat pagube în rândul botoșănenilor