Chiar dacă nu a găzduit un meci de fotbal, arena din Copou a fost în centrul atenţiei în acest week-end.
Şi asta datorită lui Alin Vorniceanu, un tânăr originar din Botoșani, fost sportiv de performanţă care a decis să alerge 24 de ore pentru o cauză nobilă. Poate părea greu de crezut, dar gestul său a stârnit o emoţie cât pentru zeci de meciuri de fotbal pe stadionul din Copou. Fiecare kilometru din cei aproape 200 parcurşi timp de 24 de ore a fost trăit la cote intense de către cei prezenţi în Copou, chiar şi pentru câteva minute.
Alin a luat startul în „Maratonul Speranţei” sâmbătă dimineaţă, la ora 10.00, iar timp de 24 de ore, pe tot parcursul zilei şi al nopţii a avut susţinerea a sute de ieşeni. Mulţi i-au fost alături de pe margine, cu încurajări şi aplauze, iar alţii au alergat cot la cot cu el pe pista stadionului. Cât au putut. O tură de stadion, zece ori 12 ore, cum a fost cazul unui alt ultramaratonist ieşean, Doru Munteanu. De asemenea, mesajele de susţinere pentru Alin şi pentru Mihaela, fetiţa bolnavă pentru care Alin a făcut acest gest, au curs fără încetare.
După 24 de ore intense, foarte grele, Alin a încheiat cursa în uralele celor prezenţi. Zeci de oameni simpli, sportivi, membri ai staff-ului lui Alin s-au adunat de dimineaţă la stadion şi l-au încurajat pe Alin să-şi susţină cauza până la capăt. Iar momentul final, când Vorniceanu a parcurs ultima sută de metri alături de fetiţa bolnavă, a fost plin de emoţie, mulţi dintre cei prezenţi având ochii în lacrimi, în frunte cu eroul Alin.
Pe parcursul celor aproape 200 de kilometri parcurşi, alergătorul a trecut prin momente grele, mai ales în cursul nopţii. Dar nu a renunţat nicio clipă. A fost oprit câteva momente de către staff pentru a i se aplica mai multe bandaje kinesiologice, i s-au făcut unele măsurători, iar Alin şi-a continuat visul după ce a primit acordul medicilor. În cele din urmă, epuizat după 24 de ore de alergare pe pista arenei ieşene, Vorniceanu a încheiat cursa în aplauzele celor prezenţi. A intrat direct în ambulanţă, unde medicii l-au supus unor teste. Apoi a intrat pe mâna staff-ului său, care îl va ajuta să se recupereze cât mai repede după o zi de alergare.
„Sunt epuizat, nu m-am gândit că va fi atât de greu, dar mă bucur că totul este bine şi că am terminat cursa. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi de Mihaela, pentru ea am făcut acest gest. Cei care sunt în putere şi o pot ajuta, să fie alături de ea. Le mulţumesc tuturor celor care au fost aici, colegilor, staff-ului. Am mai făcut opriri, mi s-au pus benzi, dar mă bucur că am dus cursa la bun sfârşit şi este totul bine. Au fost momente foarte grele, în special după miezul nopţii, mintea îmi juca feste, dar am trecut cu bine peste. Acum urmează o recuperare, criosaună, iar de luni, la serviciu”, a declarat Alin Vornceanu, la scurt timp după maratonul de 24 de ore.
Soţia acestuia avea ochii în lacrimi şi cu greu şi-a găsit cuvintele. „Sunt foarte mulţumită, este un om care reuşeşte ceea ce îşi propune. E un om deosebit. Mă bucur că a putut ajuta această fetiţă, este un exemplu pentru toţi cei din jur”, a declarat cu ochii în lacrimi Alexandra Vorniceanu.
Preparatorul fizic Cezar Honceriu, cel care a stat în permanenţă alături de Alin, a explicat prin ce trece un sportiv după un astfel de maraton.
„Au fost 24 de ore extrem de grele, o noapte foarte lungă. A fost greu, dar Alin a avut o tărie de caracter fantastică şi a reuşit. Nu a avut probleme fiziologice, la 12 ore i-am luat parametrii fiziologici şi a fost bine. Au fost unele dezechilibre de ordin metabolic. Ziua a fost foarte cald, noaptea a fost mai rece, fiecare organism reacţionează altfel. Partea mentală fost foarte importantă şi a Alin a reuşit să treacă pentru acest moment. A fost susţinut de oameni, este un mesaj foarte important dat de Alin în oraşul nostru şi nu numai. Acum după un asemenea efort, restabilirea funcţiei renale este foarte importantă. Nu va putea dormi la noapte, pentru că organismul are nevoie de rehidratare din 20 în 20 de minute. Urmează o recuperare la criosaună şi uşor-uşor organismul se va reface”, a declarat Cezar Honceriu.
Printre cei care i-au fost alături lui Alin s-a numărat şi Doru Munteanu, un alt ultramaratonist ieşean, care a alergat aproape 12 ore în „Maratonul Speranţei”.
„A fost palpitant să alerg alături de Alin. Dacă ai un mental puternic, poţi duce o astfel de cursă. Contează foarte mult pregătirea fizică, dar şi mentalul. 80 la sută într-un maraton de acest gen înseamnă mentalul. Trebuie să ai în imagine finalul cursei. Merită încurajate astfel de cauze nobile. Îl aştept pe Alin să mă susţină şi pe mine, poate anul viitor, când intenţionez să alerg într-un maraton cu scop caritabil, tot de 24 de ore”, a spus Doru Munteanu.
„Dacă această fetiţă duce pe umeri o boală cumplită, noi de ce nu am putea alerga pentru ea? Dacă Alin este cu Mihaela, şi noi trebuie să fim alături de ei. Nu a fost foarte greu să alergi din punct de vedere fizic, ci mental”, a completat o participantă la „Maratonul Speranţei”.
Acţiunea caritabilă a fost organizată de “Kinetic Pro Move”, împreună cu Asociaţia „Ţara Tinerilor Uniţi”, iar în urma acestui maraton s-a strâns suma de 9188 de lei, doar din donaţii în urna mobilă. Banii vor fi donaţi familiei Mihaelei, o tânără de 17 ani care suferă de epidermoliză buloasă, o malformaţie congenitală care se manifestă prin apariţia, la nivelul pielii, a unor formaţiuni de fluide.
Venitul lunar al familiei este de doar 700 de lei proveniţi din ajutorul social şi indemnizaţia de însoţitor a mamei, bani ce sunt insuficienţi pentru a acoperi costurile tratamentului şi pentru nevoile de zi cu zi ale familiei.
„Tratamentul lunar costă 500 de lei, la care se adaugă cheltuielile necesare transportului până la Iaşi, acolo unde fata este supusă periodic investigaţiilor medicale. Mihaela urmează şi un tratament pentru inimă. Din spusele mamei, fetiţa are dureri insuportabile de cap din cauza afecţiunilor de care suferă. Având în vedere condiţia medicală a minorei, aceasta necesită o internare de şapte zile în fiecare lună”, a completat Alin Vorniceanu.
Cei interesanţi pot face donaţii la stadion sau în contul deschis la banca Transilvania:
RO76BTRLRONCRT0254584004