Eroul botoșănean din filmele premiate la Cannes, seară emoționantă la cinema: Dumnezeu să-mi dea zile să-mi văd orașul VIDEO & GALERIE FOTO

Centenarul Filmului Românesc a ajuns în cele din urmă la Botoșani, în ciuda opreliștilor și a bătăii de joc pe care le-a întâmpinat din partea autorităților locale.

 

Un documentar în lacrimi despre Marea Unire


Sâmbătă seară, manifestarea a debutat cu un cuvânt al organizatorilor, Asociația Artis din Iași, cu un clip al festivalului itinerant și cu o reclamă la Elsaco.


Și aceasta întrucât compania menționată a făcut până la urmă posibilă introducerea Botoșaniului pe harta localităților din România, Republica Moldova și Ucraina în care în 2018 se proiectează, însumat, o sută dintre cele mai bune filme românești.


Cinefilii botoșăneni au putut viziona mai întâi un film documentar realmente emoționant despre Marea Unire, care a evidențiat din nou unicitatea momentului de la 1918 și diferența colosală între oamenii politici de atunci, care și-au riscat viața pentru înfăptuirea unirii și cei de peste un secol, conduși în mare parte de interese meschine și personale.

 

Definiția ”sufletului bun” care se încăpățânează să țină în viață cinematograful


Apoi, în fața spectatorilor au venit Vlad Ivanov, ”cel mai bun actor român în viață”, după cum a fost prezentat și Irina Margareta Nistor, cunoscută pentru cele circa 3.000 de traduceri de filme de pe casetele video dinainte de revoluție.


Urmărit din public de mama sa, de foștii săi profesori, de foști colegi, botoșăneanul Vlad Ivanov a recunoscut că îl încearcă emoții deosebite de fiecare dată când ajunge în fața publicului din orașul natal. Totodată, a ținut să aprecieze eforturile pe care Viorel Hrițcu, directorul Cinematografului Unirea, la face pentru a ține în viață această instituție.


”Face un lucru absolut minunat. Dacă aș putea să dau o definiție despre «suflet bun» este Viorel Hrițcu. Ne-a primit minunat în seara aceasta și sper din toată inima ca cei de aici, care pot, să facă ceva ca acest cinema unic în Botoșani să rămână și să vedem filme românești”,


Vlad Ivanov, actor.


Acesta a fost aplaudat cu mare căldură de spectatori, care la debutul celei de-ea doua proiecții, filmul ”Câini”, în care Vlad Ivanov joacă din nou un rol principal, a depășit o sută de persoane.

 

”Vă mulțumesc că mi-ați oferit această șansă să ajung în Botoșani”

 

Botoșăneanul prezent într-un singur an în trei filme selectate la celebrul festival de film de la Cannes a ținut să mulțumească tuturor celor care i-au îndrumat pașii spre o carieră în film.


”E greu să fiu în fața dvs. pentru că sunt copleșit de emoții (...). Dl. viceprimar spunea: «sper să vă simțiți bine la Botoșani». Eu mă simt bine aici de 49 de ani și sper să mă simt bine atât timp cât Dumnezeu o să-mi dea zile să-mi văd orașul meu, unde m-am născut și unde revin de atâtea ori cu mare plăcere”,


Vlad Ivanov, actor.


Criticul de film a rememorat momentele în care filmul ”4,3,2” în care a jucat Vlad Ivanov a luat premiul cel mare la Cannes.


”Vă mulțumesc că mi-ați oferit această șansă să ajung în Botoșani împreună cu Vlad Ivanov. Acum 11 ani cred că eram la fel de emoționată atunci când anunțam că a luat Palme d'Or - ul cu «4 luni, 3 săptămâni și 2 zile» dl Cristian Mungiu și transmiteam la televizor și poate că a fost momentul în care m-am bucurat cel mai tare că prin vocea mea ați auzit vestea aceasta cea mai bună, cea mai grozavă. N-am sperat, am zis că ar fi prea frumos să ajung și eu la Botoșani cu Vlad, că știam că e din Botoșani. Nu fusesem niciodată la Botoșani și mi se pare și mai grozav să ajung aici”,


Irina Margareta Nistor, critic de film.

 

Mulțumiri aleșilor care au dat cu flit festivalului


Deși toți consilierii locali PNL plus doi de la PSD au lipsit de la ședința în care municipalitatea ar fi urmat să își dea acordul pentru perfectarea parteneriatului cu Asociația Artis în vederea organizării și la Botoșani a Centenarului Filmului Românesc, reprezentanții ONG-ului au mulțumit totuși Primăriei. Și chiar primarului Cătălin Flutur, care n-a fost prezenta la manifestare. În schimb, a luat parte viceprimarul Marian Murariu, cel care a convocat ședința boicotată, așa că a fost invitat el pe scenă.


”Sunt foarte încântat de faptul că un eveniment atât de frumos a ajuns și în orașul nostru. De asemenea, sunt deosebit de încântat de prezența în sală a două personalități”,


Marian Murariu, viceprimar Botoșani.


La finalul lungmetrajului ”Câinii”, Vlad Ivanov și Irina Margareta Nistor au răspuns timp de zeci de minute întrebărilor venite din public.


Centenarul Filmului Românesc a continuat duminică, la ora 18:00, când cei peste 200 de cinefili prezenţi au putut urmări două comedii din seria ”Amintiri din Epoca de Aur 2”, în regia lui Cristian Mungiu, producție în care apare din nou botoșăneanul Vlad Ivanov.
Un cuvânt din partea primarului, aflat la Iaşi, a rostit Cristina Miron, consiliera sa, iar Irina Margareta Nistor a mărturisit că week-end - ul petrecut la Botoşani "a fost unul dintre cele mai frumoase din viaţa mea".

 

FOTO: https://www.facebook.com/100filme.ro/

 

 

DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store