Șeful unei instituții a interzis angajatelor decolteurile & fustele cu fermoar și cele scurte, bărbații nu au voie cu pălărie

Proaspăt numit șef la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Miron-Horia Constantinescu - nepotul lui Miron Constantinescu, unul dintre liderii politici care au contribuit la instaurarea comunismului în România - s-a gândit să reglementeze ținuta angajaților.

 

Prin ordinul directorului, femeile nu au voie să poarte bluze cu decolteu sau fuste cu fermoar, iar „limita de decență” pentru lungimea fustei este „imediat deasupra genunchilor”. Pletele sau sandalele la bărbați sunt interzise.


Într-un comunicat de presă trimis de ANPC se arată că, angajații „trebuie să aibă o ținută decentă, de birou, într-o manieră care arată demnitate și respect față de instituție și cetățean, curată și, de asemenea, să aibă un comportament cuviincios”.


Codul vestimentar stabilește „în detaliu” cum trebuie să se îmbrace angajații.

 

Regulile pentru femei:

 

-    ținută alcătuită din rochii, fără tăieturi, fermoare, imprimeuri excesive, să fie clasice, decente sau costum două piese, cu fustă sau pantalon, (lungimea fustei imediat deasupra genunchilor, limita de decență);
-    cămașă, bluză, fără decolteuri, fără paiete sau sclipici, haine mulate;
-    se interzice purtarea bijuteriilor în exces, extravagante, opulente, ostentative, păstrând o limită de decență;
-    se interzice machiajul strident, aspectul facial și capilar trebuie să fie îngrijit, decent.

 

Regulile pentru bărbați

 

-    ținuta va fi alcătuită obligatoriu din cămașă cu mânecă lungă, simplă, clasică, de culoare alb, albastru, bej, bleumarin, negru;
-    pantaloni uni care trebuie să fie drepți, fără tăieturi, fermoare, imprimeuri;
-    încălțămintea va fi alcătuită din pantofi uni, sunt excluse articolele de încălțăminte în stil sport (teniși, bascheți, adidași) și sandalele;
-    haina de toamnă/iarnă nu va conține accesorii extravagante, în exces, fiind una clasică;
-    este exclusă purtarea accesoriilor, bijuteriilor, se acceptă doar verigheta;
-    aspectul facial și capilar îngrijit, decent, fiind interzis bărbaților purtarea părului și a bărbii de o lungime peste medie.

 

Ce se mai interzice:

 

- pălăriile sau șepcile;
- cămășile ieșite din pantaloni sau descheiate, hainele mulate indecent;
- haine cu desene sau cuvinte sugestive, slogane, sau imagini, inclusiv creaturi grotești;
- articolele de îmbrăcăminte sfâșiate, murdare și zdrențăroase, articolele de îmbrăcăminte provocatoare sau purtate provocator.

 

”Nu mi se pare normal ca vara să fie interzisă cămașa cu mânecă scurtă”

 

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) încă nu a primit codul vestimentar, însă șeful de la Botoșani nu vede, cel puțin la nivel declarativ, ceva nelalocul său. O problemă ar fi însă mânecile de la cămașă.


„Dar și până acum era aceeași treabă, deci noi respectam conduita. Mie nu mi se pare normal ca vara să fie interzisă cămașa cu mânecă scurtă, dar dacă asta este reglementarea nouă și o să trebuiască să o respectăm, cu siguranță o s-o respectăm”,


Mirel Rogalschi, comisar șef adjunct CJPC Botoșani.


Acesta crede că intenția este de a uniformiza instituția și probabil că pe circuit intern va recepționa detalii.


„Probabil o să primim din partea instituției niște indicații, niște modalități de a ne comporta, de a ne îmbrăca, dar astea existau și înainte, exista codul de conduită, exista Legea 7 sau Legea 188 a funcționarilor publici. Deci astea se respectau oricum, acum cred că se dorește ceva strict pe instituții. Nu știu, nu aș putea să dau nicio informație la aspectul acesta. Există posibilitatea să se impună o costumație ca și la celelalte instituții de control, cum avea Garda Financiară, cum are Vama. Nu aș putea să spun”,


Mirel Rogalschi, comisar șef adjunct CJPC Botoșani.

 

Șeful de la Protecția Consumatorilor a menționat că inițiativa nu pornește de la Botoșani și, ca atare, nu dorește să o comenteze prea mult, dar crede că decizia este una bună întrucât uniforma impune respect și o conduită adecvată.

 

Termenul de implementare a noului cod de conduită este de șapte zile de la data intrării în vigoare.

 

Circ pe litoral

 

Premierul Viorica Dăncilă l-a numit în 8 august în funcția de președinte al ANPC pe Miron-Horia Constantinescu, care înainte se remarcase din postura de șef al CJPC Constanța, prin acțiunile sale zgomotoase și televizate din localurile de pe Litoral.


Horia Constantinescu, membru PSD, este nașul de cununie al fiului cel mare al fostului prim-ministru Adrian Năstase, Andrei. De asemenea, noul șef al ANPC are, alături de Andrei Năstase, un restaurant în Parcul Regele Mihai (fost Herăstrău) din București, potrivit ziarului constănțean Info Sud-Est.


De asemenea, Horia Constantinescu este nepotul lui Miron Constantinescu, unul dintre liderii politici care au contribuit la instaurarea comunismului în România și nu s-a dezis niciodată de trecutul său sau de prieteniile pe care le-a cultivat de-a lungul timpului.


Noul șef al Protecției Consumatorilor pe toată România s-a făcut remarcat și în octombrie 2017, când președintele de atunci al PSD, Liviu Dragnea, a venit la judecată însoțit de câțiva bărbați, ca gărzi de corp.


Horia Constantinescu a spus atunci că este prieten cu doi dintre bărbații care au venit la Înalta Curte împreună cu un alt fost lider PSD, Codrin Ștefănescu, în apărarea lui Liviu Dragnea.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store