A fost un maraton de audieri într-o sală de judecată de la parterul Tribunalului Botoșani, în dimineața zilei de 19 noiembrie 2019. Nu mai puțin de zece martori au primit citație pentru a fi ascultați de instanță într-un dosar de luare de mită.
Acest dosar este cunoscut în județul vecin unde ziarele au tot scris despre fosta șefă a Centrului Medical Județean din cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), medicul militar aflat în prezent la pensie, Bîrleanu Adriana Lorena.
Ea fost trimisă în judecată de DNA Suceava pentru un noian de infracțiuni precum: luare de mită în formă continuată, fals intelectual, prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, în formă continuată, obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical sau a unei reţete medicale falsificate, trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare şi deţinere.
Bîrleanu Adriana, în calitate de medic-şef în cadrul CMJ ar fi primit de la mai mulţi pacienţi (cadre MAI sau persoane înscrise în evidenţele CMJ Suceava) sume de bani cuprinse între 50-100 lei. Banii respectivi au fost primiţi diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă, concedii şi fişe medicale, reţete medicale sau bilete de trimitere pentru analiza RMN.
Printre martorii citați astăzi la Tribunal s-a numărat și șeful IPJ Suceava, comisar șef Adrian Buga.
De altfel, a fost primul audiat în dosar.
Șeful Poliției sucevene și-a explicat rolul în semnarea proceselor verbale care atestă concediile medicale ale subalternilor. A subliniat că semna documentele ca atare, fără a verifica veridicitatea lor, neconsiderând că este cazul să recurgă la asemenea cercetări. Nu cunoaște diagnostice sau tratamente de care au avut parte polițiștii deoarece „în actele medicale erau trecute coduri exprimate în cifre pentru fiecare afecțiune” iar el „nu putea trece peste parafa medicilor”. Adrian Buga a mai spus instanței că nu a avut vreo îndoială în privința medicului Bîrleanu Lorena, pe care de altfel a salutat-o călduros și a strâns-o de mână încurajator. A spus că a avut o relație extrem de bună cu ea, pe perioada cât a fost în activitate.
A fost mai apoi audiată șefa serviciului resurse umane din cadrul IPJ Suceava care în linii mari a explicat aproximativ aceleași lucruri, respectiv rolul serviciului său în luarea la cunoștință a concediilor medicale ale cadrelor MAI.
Marius Zgâianu care este agent șef la Poliția Municipală Suceava dar și interpret de muzică populară a răspuns întrebărilor adresate de instanță în calitate de martor. De altfel, se poate spune că practic o parte din ancheta care a vizat-o pe Bîrleanu a plecat și de la el. A recunoscut că i-a oferit 100 de lei și a explicat și de ce. În primă fază ar fi avut în intenție să îi cumpere un buchet de flori, dar pentru că se simțea extrem de rău s-a gândit să-i ofere banii pentru flori. S-a gândit să îi ofere și o sticlă de afinată însă a renunțat la idee. Cadoul financiar, a explicat el mai departe, a fost făcut în semn de respect și grație unei îndelungate relații de prietenie.
Unul dintre martorii denunțători a fost tocmai asistenul medical de la cabinetul medicului Bârleanu care a fost audiat la Tribunalul Botoșani.
A povestit că la un moment dat a întocmit un proces verbal pentru Marius Zgâianu pentru care medicul Bîrleanu i-a oferit suma de 50 de lei. „când mi-a dat banii mi-a spus că așa este obiceiul, așa se face”. Asistentul medical a povestit că medicul ar fi avut în birou un teanc cu bancnote de 100 de lei pe care le ținea într-un sertar din partea dreaptă. Și că ar fi observat-o pe fosta șefă a CMJ Suceava în stări nu tocmai firești, urmare a unui presupus consum de substanțe cu efect psihoactiv.
„Cu privire la consum, am văzut-o în mod repetat într-o stare care sugera consumul, dar și cu fiola și seringa cu Mialgin, aceea fiind fiola pe care am văzut-o eu”, au fost afirmațiile asistentului medical. A lucrat cu medicul Bîrleanu Adriana mai bine de un deceniu, perioadă în care ar fi observat zilnic oameni care stăteau la ușa cabinetului medical și care „conform unei legende urbane ar fi achitat fiecare câte 100 de lei pentru rezolvarea problemelor”.
A mai povestit instanței că membrii comisiei de avizare a dosarelor privitoare la rețetele de la farmaciile partenere au fost schimbați, când au început să aibă suspiciuni privitoare la decontarea medicamentelor. Iar cea care i-ar fi înlocuit pe cei patru medici civili ar fi fost chiar Bîrleanu Adriana.
Avocatul doctoriței l-a întrebat pe denunțător de relațiile în care se afla cu șefa sa, medicul militar, și dacă nu cumva au fost mai multe dispute pe seama faptului că Bîrleanu l-ar fi surprins vânzând ouă la locul de muncă.
A fost audiată în sala de judecată și soția asistentului medical care și-a amintit că soțul ei a venit acasă și i-a povestit cum a primit 50 de lei de la doctoriță și cum atunci l-a sfătuit să facă ceea ce este corect, adică să spună „mai departe” despre suma de bani.
Alt martor ascultat, polițist sucevean, a explicat cum a oferit 100 de lei pentru un concediu medical, el fiind suferind de hernie de disc. A scos din portofel cardul de sănătate și suma de bani și le-a lăsat pe birou. Nu, medicul nu i-a cerut banii și nici nu i-a sugerat că trebuie să îi dea „atenție”.
„Nu era un obicei, dar la orice medic la care se mergea, se dădea câte o atenție. A fost din partea mea, ea nu mi-a sugerat să las banii”,
a fost explicația polițistului
Alt cuplu de soți a venit la Tribunalul Botoșani, din Suceava. El polițist, ea a mers la CMJ pentru a ridica o rețetă pentru soțul bolnav. A lăsat 50 de lei pe biroul medicului Bîrleanu Adriana și a explicat că banii au fost de fapt pentru o carte de rugăciuni pe care o primise cu ceva timp înainte. Soțul a confirmat spusele partenerei sale de viață.
Un alt pacient al doctoriței, tot un polițist care a primit o trimitere la analiza RMN, după o serie de simptome pe care le-a resimțit și care au fost confirmate de imagistica prin rezonanță magnetică. La final, a revenit la cabinetul medicului și i-a oferit 100 de lei drept mulțumire că i-a oferit îndrumările potrivite pentru a se însănătoși.
Și nu în ultimul rând, Gheorghe Lemnariu, șeful Poliției Siret. Și el a oferit suma standard, respectiv 100 de lei. Era într-o zi de 6 martie și s-a gândit să facă un gest frumos, în avans, pentru Ziua Femeii.
„Am luat decizia pe moment, întrucât era 6 martie, am considerat că fac un gest umanitar față de o femeie și nu am avut timp să cumpăr o floare, am lăsat pe birou o bancnotă de 100 de lei, un gest pe care îl regret acum”,
au fost cuvintele comisarului sucevean
Procurorii au arătat în rechizitoriu:
„În intervalul februarie 2015 – mai 2018, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena a prescris 244 reţete medicale cu regim special, privind medicamente cu conţinut stupefiant, pe numele a 12 pacienţi (dintre care 3 membri de familie) aflaţi în evidenţa scriptică a CMJ Suceava, fără ca prescripţiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienţilor să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente şi fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre emiterea reţetelor.Ulterior, medicamentele au fost ridicate de la farmacii, de către inculpată în scopul folosirii în interes personal”
DNA Suceava
O parte dintre rețete erau ridicate de un coleg al medicului Bîrleanu Adriana, fost polițist de frontieră. Originar din Fălticeni, el ridica medicamente de la două farmacii de pe raza acestui oraș.
MAI avea încheiat protocol cu patru farmacii din Suceava, două din municipiul reședință și altele două din Fălticeni. Plafonul se termina mai repede la cele din orașul Suceava unde erau mai mulți clienți.
„Eu fiind din Fălticeni și făcând naveta, eram rugat să iau câte o rețetă. Mi-a dat și inculpata mai multe rețete și mi-a spus să merg la farmacie. Erau pe mai multe nume, am înțeles că ale elevilor de la Școala Militară. Nu știu care era prescripția pe acele rețete”, a arătat și acest martor.
Medicul Bîrleanu Adriana a asistat la fiecare mărturie fără să schițeze vreun gest anume. În mai multe rânduri s-a consultat cu avocatul său, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Cristian Popovici.
Următorul termen va fi în ianuarie anul viitor când este așteptat un alt calup de zece martori.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: