Șefa DIICOT de la Botoșani cu ochii pe botoșănenii care se îmbogățesc și racolează polițiști

Prim-procurorul Biroului Teritorial din Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Lăcrămioara Holcă a vorbit în cadrul acțiunii de la Prefectură, despre traficul ilicit de mărfuri.

 

Șefa DIICOT consideră că fenomenul de contrabandă este în plină creștere.

 

„Într-adevăr la nivelul județului fenomenul începe să degenereze, pe de-o parte motivat de numărul insuficient de al forțelor desemnate să documenteze și să contracareze acest gen de activități infracționale, iar pe de altă parte de câștigurile însemnate realizate de persoanele implicate în comiterea acestui gen de fapte”,

Lăcrămioara Holcă, prim-procuror DIICOT

 

 

Prim procurorul constată o creștere a gradului de specializare al infractorilor în domeniul contrabandei cu țigări, aceștia folosind metode inedite de sustragere a mărfurilor. Cantitățile de țigări introduse în țară de aceste grupări sunt însemnate, la fel și prejudiciile.

 

Lăcrămioara Holcă consideră că lucrul cel mai grav este că uneori polițiștii sunt complici la astfel de activități ilegale.

 

„Ceea ce este mai îngrijorător este interesul persoanelor implicate în traficul ilicit de mărfuri de a recruta polițiști din diverse domenii de activitate pentru desfășurarea în siguranță a activităților ilicite și cel mai grav disponibilitatea unora dintre acesti polițiști de a accepta să desfășoare activități infracționale,

Lăcrămioara Holcă, prim-procuror DIICOT

 

Șefa DIICOT a mai menționat faptul că, din cauza numărului mare de persoane implicate în actul infracțional și a diverselor metode și mijloace care sunt folosite este nevoie de o perioadă mare de timp de monitorizare a membrilor grupărilor pentru tragerea la răspundere penală a acestora.

 

 

Deși volumul de muncă este enorm, DIICOT Botoșani împreună ofițerii de poliție judiciară și toate structurile MAI, au reușit să destructureze numeroase grupări infracționale organizate care acționau pe raza de competență, la nivelul Biroului fiind instrumentate mai multe dosare penale privind grupările infracționale organizate.

 

 

 

Lăcrămioara Holcă și-a încheiat discursul menționând faptul că este necesară o conlucrare mai strânsă între autoritățile statului chemate să apere legea și ordinea de drept, dar totodată este nevoie ca, și societatea civilă să se implice în mod activ în activitățile de prevenire a acestui fenomen.

 

 


 

download from google play download from apple store