Șefa botoșăneană de la București acuzată de un adjunct că încalcă drepturile omului: Tot ce contează este răzbunarea cu orice preț

Avocatul Poporului, Renate Weber a cerut, de curând, demiterea adjunctului său, Daniel Iovănescu, consilier în domeniul prevenirii torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie, prin Mecanismul Naţional de Prevenire (MNP). Daniel Iovănescu acuză răzbunare și încălcarea drepturilor omului chiar de apărătorul acestora.

 

Conflict între Avocatul Poporului și adjunctul său


”Acuzații neîntemeiate, lipsite de consistență, și solicitare inadmisibilă a Avocatului Poporului de revocare a Adjunctului său. În cazul Adjunctului său, apărătorul drepturilor și libertăților nu ține cont de cadrul legal, de Constituția României, de art. 6 din CEDO și, nu în ultimul rând, de decizia CCR care a repus-o în scaun! Tot ce contează este răzbunarea cu orice preț, fără să-i pese de prejudiciile aduse imaginii instituției Avocatul Poporului”,


Daniel Iovănescu, adjunct Avocatul Poporului.


Adjunctul Renatei Weber explică în adresa trimisă către Parlamentul României, pentru dezbaterile care vor avea loc în plenul ședinței Birourilor reunite, pe tema revocării sale din funcția de adjunct al Avocatului Poporului, o serie de aspecte.


Acesta consideră că în cadrul Mecanismului Național de Prevenire a Torturii, procedurile nu erau corect reglementate, scrie România Liberă.

 

Vizitele în locurile cu potențial de tortură, mărul discordiei


Daniel Iovănescu îi reproșează Avocatului Poporului că vizitele MNP (esențiale pentru prevenirea cruzimii, torturii, tratamentului inuman sau degradant în locurile de detenție) nu au mai fost organizate sau nu au mai putut fi organizate corespunzător pentru că Avocatul Poporului nu a acceptat propunerea sa de revizuire a procedurii.


Iovănescu susține că i s-a interzis de către șefa sa, Renate Weber, să facă vizite în locurile de detenție. Aceasta cu toate că este însărcinat cu una dintre cele mai importante task-uri și anume combaterea cruzimii, torturii, a tratamentului inuman și degradant.

 

Ce spune Renate Weber


Născută în 1955 la Botoșani, Renate Weber a fost europarlamentar în perioada 2007 – 2019, în urmă cu patru ani devenind Avocatul Poporului.

 

Deși Renate Weber nu a dorit să facă mai multe precizări referitoare la acest subiect, ”până când lucrurile nu vor fi definitivate în Parlament”, printre motivele menționate de Avocatul Poporului pentru revocarea lui Daniel Iovănescu se numără:

 

  •     „Atitudinea constantă a domnului adjunct Daniel Iovănescu face imposibilă colaborarea dintre Avocatul Poporului și acesta, cu consecința apariției unor disfuncționalități în activitatea instituției”.

   

  •     ”De la data numirii sale în funcția de adjunct al Avocatului Poporului, domnul Daniel Iovănescu a dovedit, prin actele întocmite sau avizate în calitate de adjunct: încălcarea cadrului legal de organizare și funcționare care guvernează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanență autoritatea Avocatului Poporului și vulnerabilizând activitatea instituției”

   

  •    „Nerespectarea și sfidarea exclusivității decizionale a Avocatului Poporului”, dar și „ignorarea și desconsiderarea serviciilor specializate ale instituției”, se arată în documentul prin care este solicitată revocarea.

 


FOTO: https://www.facebook.com/danieliovanescu