E criză de miei! AVERTISMENTUL specialiștilor: Mieii prea mici pun în pericol sănătatea

Cu trei săptămâni înaintea Sărbătorilor Pascale, fermierii anunță că nu au prea multe animale de sacrificat.

 

Anul acesta, de Paşte, vom avea puţini miei. Asta pentru că sunt prea mici pentru a putea fi consumați în siguranță. Fermierii şi ciobanii cred că nu prea vor avea animale de sacrificat, iar medicii ne atrag atenția că ne-am putea îmbolnăvi dacă mâncăm din carnea unui miel sub 10 kg.

 

Aveţi mare grijă atunci când cumpăraţi carnea de miel pentru masa de Paşte. Nu este recomandat să cumpărăm un miel mai mic de 10 kilograme pentru că acesta conţine mult colagen şi este greu de digerat.

 

Mieii mai mici au un conţinut mai ridicat de oxipurine. Din cauza conţinutului ridicat de colagen, carnea acestui animal este foarte greu de digerat, cade greu la stomac, mai ales în contextul unei mese bogate de Paşte. Este periculos pentru cei care suferă de probleme digestive, bilă, pancreas. Un miel mic nu are calitate biologică ridicată şi pe deasupra este o proteină care nu ne hrăneşte. Recomandat este ca dacă nu putem cumpăra un miel de 14, 15 kg, să luam măcar o bucată.

 

Din punct de vedere economic, un miel de 5, 6 kilograme nu este deloc spornic. El conţine foarte multă apă şi într-un final va rămâne cu foarte puţină carne.

 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere produsele alimentare pentru Paşte numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar.

 

Cu trei săptămâni înaintea Paştelui, carnea de miel costă în jur de 11-15 lei kilogramul în viu, de la 8 lei anul trecut, din cauza ofertei mici. Crescătorii mizează pe export şi ţin animalele pentru vară sau toamnă, scrie România TV.

 

În Botoşani, kilogramul de carne se vinde cu 11 lei. Ionică Nechifor, cel mai cunoscut crescător de ovine din rasa Karakul din judeţ, spune că în acest an mieii ajunşi la greutatea optimă pentru vânzare sunt foarte puţini, ceea ce justifică preţurile care ajung şi la 15 lei pe kilogram, aproape dublu faţă de cele din 2017. Însă în Botoşani, conform site-urile de vânzările online, preţurile nu depăşesc încă 11 lei pe kilogram.

 

 

Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis, spune că mieii nu au avut timp să se facă pentru greutatea optimă pe care o cere piaţa, dar o parte dintre ei din exploataţiile care au avut fătări mai timpurii animalele au ajuns la kilogramele potrivite. În privinţa preţului, oierul din Arad arată că este încă devreme deoarece nu ştie „ce oferă piaţa".

 

„Nu putem vorbi de preţuri acum, putem doar povesti până în perioada pascală. Dacă dăm nişte preţuri acum, le dăm total eronate, pentru că nu îşi spun cuvântul cererea şi oferta. Deci dacă mai stăm un pic, măcar o săptămână, ca să nu povestim, să nu fim pe lângă subiect, că nu ştim ce oferă piaţa",

 

a declarat Nicolae Cioranu.

 

 

 

download from google play download from apple store