Nu doar sărăcia, stresul sau stilul de viață haotic contribuie decisiv la apariția cancerului în organism. O viață sănătoasă și în bunăstare nu îi poate feri pe cei cu predispoziție genetică, de această boală grea.
Potrivit coordonatorului Secției de Oncologie a Spitalului Județean Botoșani, dr. Tereza Cojocaru, există cazuri, deși nu foarte dese, în care cancerul este lăsat „moștenire” de la un membru de familie la altul.
„Avem și familii în care am remarcat cancerul digestiv la mai mulți membri de familie, bunici, părinți, copii și neoplazia în general în aceeași familie”, a spus medicul.
Este și cazul unei infirmiere a cărei mamă a fost diagnosticată cu cancer de ovar, soțul cu cancer pulmonar, ea însăși poartă povara cancerului mamar, în timp ce și copiii au fost afectați – băiatul a făcut recent limfom, iar una dintre fiice, cancer mamar.
„Deci nu vorbim doar de localizări, ci și de predispoziția genetică în general. Într-adevăr, se merge pe cercetarea genetică, în lume sunt laboratoare care merg pe asta și pe tratamentul personalizat, în funcție de acești factori genetici, la noi este mai dificil deocamdată”, a conchis coordonatorul Secției de Oncologie.
Aceasta a tras un semnal de alarmă cu privire la stilul de viață pe care îl au botoșănenii și i-a încurajat ca, dincolo de toate, să se controleze periodic la medici de specialitate și să nu ignore nicio durere, niciun simptom.
(C.B.)