Durerea unei actrițe geniale, care a debutat pe scena de la Botoșani: Iubirea dramatică trăită alături de un coleg de breaslă - GALERIE FOTO

Una dintre cele mai expresive actriţe din teatrul şi filmul românesc ar fi împlinit, pe 6 martie, 90 de ani. A avut parte de multă suferință și de chinuri groaznice în ultimul an de viață.

 

Despre actriţa Margareta Pogonat, care a murit în 2014, la vârsta de 81 de ani, în urma unei suferinţei cauzate de cancer, regretatul actor Mitică Popescu spunea că a fost un „om chinuit“, dar şi o actriţă „minunată“ şi „foarte talentată“. „A fost un om care s-a chinuit şi cu căsnicia. Un om chinuit, dar foarte talentat“, spunea la acea dată Mitică Popescu.

 

Actriţa s-a născut la Iaşi pe 6 martie 1933. Tatăl său, Petru Pogonat, a fost jurist şi om politic, care a îndeplinit funcţia de primar al municipiului Iaşi în 1921. Mama ei a fost o actriţă renumită a acelor vremuri. Când era mică, Margareta Pogonat dorea să se facă medic chirurg, însă datorită mamei sale, a îndrăgit scena. 

 

De-a lungul carierei, actriţa a întruchipat ipostaze diferite, fiind cuceritoare, seducătoare şi graţioasă, dar şi o mamă serioasă, femeie de casă.

 

A fost căsătorită, divorţată și a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, Cornel Coman, din filmul „Drum în penumbră“ (1972), regizat de Lucian Bratu. Povestea s-a încheiat tragic: actorul s-a stins fulgerător din viață la doar 44 de ani.

 

O carieră spectaculoasă

 

A jucat în zeci de roluri, dar cei mai mulți dintre noi o asociem cu figura soţiei înțelegătoare, iubitoare, răbdătoare, ca în filmul ”Actorul și sălbaticii” sau în serialul ”Pistruiatul”.

 

În teatru, a debutat cu „Două lozuri“ (1959), alături de Grigore Vasiliu Birlic, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani. Apoi a jucat pe scena Naţionalului ieşean (1961-1963) şi mai apoi, până la pensionare, la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti. Din 1974, a jucat Teatrul Nottara.

 

În 1975, Margareta Pogonat a jucat în filmul „Actorul şi sălbaticii“, de Manole Marcus, distins cu două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România. A jucat şi în „Gloria nu cântă“ (1976), „Regăsirea“ (1977), „Clipa“ (1979), „Gaiţele“ (1993), „Binecuvântată fii, închisoare“ (2002), serialul „Cuscrele“ (2005) şi „Margo“(2006).

 

A fost mama celebrului personaj Pistruiatul, în serialul românesc omonim din anul 1973, care a avut 10 episoade.

 

Avea să joace şi mult teatru la prestigiosul „Nottara”, din Bucureşti. Colegii ei din UNITER și ACIN o vor premia de mai multe ori, de-a lungul carierei.

 

Mai puţin se ştie că, în 1972, joacă în producţia britanică ; „Papesa Ioana” alături de Liv Ullmann, Oliva de Havilland şi Maximilian Schell.

 

În 1967 i s-a acordat medalia Meritul Cultural clasa I „pentru merite în domeniul artei dramatice“, iar în 2009 a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2011, Margareta Pogonat a primit un ultimo omagiu: o stea pe aleea „Walk of Fame“ în faţa cinematografului din Ploieşti.