DSVSA- Recomandări pentru prevenirea contaminării cu E-coli

 

Urmare a comunicatului de presă al Comisiei Europene privind cazul toxiinfecţiei alimentare cu Escherichia Coli enterohemoragică, precum şi evaluarea de risc realizată de ECDC (European Center of Disease Prevention and Control) şi luând în considerare severitatea consecinţelor pe care le are consumul alimentelor contaminate cu această bacterie, vă recomandăm respectarea regulilor de bune practici de igienă în bucătărie, precum şi cele privind igiena personală, după cum urmează:
-spălarea temeinică pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiilor de animale, înainte sau după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc).
-spălarea sub jet de apă a fructelor şi legumelor
-tratamentul corespunzător al cărnii şi cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 70 de grade C timp de 2 minute în interiorul cărnii)
-depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite decât cele folosite pentru prepararea altor alimente
-fierberea laptelui proaspăt, crud înainte de consum
-evitarea manipulării în condiţii de igienă precară a alimentelor
-persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă să evite prepararea şi servirea hranei