Droguri, poker, 'suveici' imobiliare de păcălit statul cu milioane de euro, PERCHEZIȚII și la Botoșani

Panică în fieful exclusivist al dezvoltatorilor imobiliari. Mai mulţi bogătaşi au fost săltaţi de DIICOT într-un dosar extrem de complex în care acuzaţiile sunt de la evaziune fiscală până la trafic de droguri sau luare de mită.

 

S-a întâmplat la Iași. Dosarul e mai mult decât o investigaţie economică şi a stârnit mari emoţii, de la lumea interlopă, până la cea politică. La miezul nopții, un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de infracțiuni economice.

 

 

Afaceri penale, percheziții și la Botoșani

 

Ieri, la sediul DIICOT Iași, mai multe persoane din lumea dezvoltatorilor imobiliari au venit la volanul unor maşini de sute de mii de euro, de la Audi, la BMW sau Ferrari. Înainte de ajunge cu mandat de aducere la DIICOT, omul de afaceri ieșean Cristin Zămosteanu a participat la mai multe percheziţii ce au avut loc sediile unor firme de-ale sale, scrie Ziarul de Iași.

 

Descinderi au mai avut loc şi la domiciliul altor dezvoltatori.

 

Potrivit anchetatorilor, percheziții au avut loc şi în judeţele Suceava, Vaslui şi Botoşani.

 

 

Inspector ANAF implicat

 

Prin intermediul societăţilor sale şi cu ajutorul mai multor angajaţi, Cristin Zămosteanu este acuzat că ar fi păcălit statul începând cu anul 2012.

 

Mai mult, anchetatorii spun că Zămosteanu a fost sprijinit și de un inspector din cadrul ANAF Iași.

 

„Controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat“, a precizat DIICOT Iaşi.

 

Anchetatorii au arătat că apartamentele erau construite pe firmă după care transferate la preţuri subevaluate pe numele lui Zămosteanu, pe persoană fizică. Ulterior, acesta revindea imobilele la valoarea de piaţă şi încasa profitul din tranzacţii. În plus, câştiga rambursare de TVA de 24% pentru achiziţia propriilor apartamente şi de 5% pentru revânzare.

 

Procurorii consideră că au fost alcătuite două paliere infracţionale. Un palier era al persoanelor care achiziţionau terenuri, care obţineau autorizaţii de construire sau care mediau tranzacţiile. Un al doilea palier era alcătuit din Zămosteanu şi angajaţi ai acestuia - asociaţi de firme, administratori, contabili - care perfectau actele tranzacţiilor simulate. Banii obţinuţi astfel erau împrumutaţi propriei firme de Zămosteanu. Ulterior, sumele imense erau introduse în circuitul civil prin alte achiziţii de terenuri, imobile sau autoturisme de lux. Anchetatorii au estimat prejudiciul la 12 milioane de euro.

 

  Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei pentru Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

 

De asemenea, la activităţi au participat şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Suceava, Vaslui şi Botoşani, poliţişti ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi şi ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store