Poate unul dintre cele mai ciudate, dar totodată și dramatice motive pentru care un primar în funcție din România nu mai candidează pentru un nou mandat se întâlnește în județul Botoșani.
La Românești, Gheorghe Huțanu și-a delegat deja o bună parte a atribuțiilor viceprimarului Dorel Ghiviziu și a hotărât să nu mai intre în cursa electorală. Și asta nu fiindcă n-ar mai fi avut șanse că câștige un nou mandat, ci din cauza problemelor de sănătate. Gheorghe Huțanu, pensionar de ceva ani și cu afaceri serioase în agricultură, suferă de o boală care i-a afectat puternic vederea. El s-a tratat inițial la București, pentru o perioadă a văzut mai bine, însă problemele i-au reapărut și a început să meargă la Chișinău, acolo unde s-ar trata la un medic venit tocmai de la Moscova. Liderii social-democrați botoșăneni iau evitat să dea detalii privitoare la starea lui Gheorghe Huțanu.
”Dumnealui nu mai candidează din cauza problemelor de sănătate. Va face însă parte din echipa PSD pentru alegerile locale”,
Doina Federovici, prim-vicepreședinte PSD Botoșani.
Gheorghe Huțanu a ieșit inițial primar în 2004 pe lista Partidului România Mare, după care a trecut la PNL, partid din partea căruia a dobândit două mandate, în 2008 și în 2012. În 2014, în urma unui conflict cu Florin Țurcanu, președintele de atunci al Consiliului Județean și al PNL Botoșani, profitând de OUG privind migrația politică a aleșilor locali, a trecut la PSD fără să își piardă mandatatul. Foștii săi colegi de partid susțin că primarul de la Românești ar fi fost chiar dispus să revină în partid, dar...
”Eu am discutat cu dumnealui, mi-a spus că ar fi revenit, dar că are probleme de sănătate și nu mai candidează”,
Gheorghe Sorescu, președinte CJ Botoșani.
Alt lider liberal susține că problemele primarului de la Românești sunt cât se poate de serioase: ”cum să candideze dacă el nu mai vede să semneze”. Gheorghe Huțanu obișnuia să câștige alegerile în comună cu scoruri zdrobitoare. Elocvent este că în primul tur al alegerilor prezidențiale Victor Ponta a obținut în comună 73,7%, iar Klaus Iohannis doar 8,37%. Și aceasta în condițiile în care primarul abia trecuse de la PNL la PSD.
Social-democrații au evitat să facă public numele noului candidat, sigur fiind însă că optează pentru un actual angajat de la Primăria Românești, viceprimarul în funcție urmând să fie sprijinit pentru dobândirea unui nou mandat.
CITEȘTE ȘI:
Cel mai puternic primar PSD bate în retrage, un comisar șef pregătit să-i ia locul