Situație cu adevărat revoltătoare în cazul operatorului de energie electrică pe zona Moldovei .
Potrivit jurnaliștilor de la ziarul Bzi, un client al E.ON care a observat neregulile din consum a filmat cum un contor de curent decuplat si fara niciun consumator s-a invartit in gol pana a atins un consum in valoare de 1.500 lei intr-o singura luna.
Reclamatiile si sesizarile facute catre E.ON au primit raspunsuri in batjocura, reprezentantii companiei germane sustinand odata faptul ca contorul este conform, iar in alta situatie sustinand faptul ca acelasi contor este defect
Un iesean a cumparat un teren in urma cu aproximativ zece ani. A preluat terenul cu tot cu contor si abonament de la E.ON, care au fost trecute pe noul proprietar.
In 2014, la inceputul lunii aprilie, ieseanul a inceput constructia unei case in regie proprie, cu toate autorizatiile in regula. Inainte de inceperea constructiei, acesta a facut solicitare catre E.ON pentru un bransament de 380V, in vederea alimentarii eventualelor necesitati de santier.
"Nu am primit niciun raspuns, am revenit cu solicitarea, dar tot fara niciun efect. Am inceput constructia, care a fost stopata in anul 2015, din lipsa de fonduri. In tot acest interval s-au platit facturile la curent fara nicio intarziere. Pe data de 31.10.2015, am primit o factura de 1552,26 RON pentru acel punct de consum, in conditiile in care nu au existat consumatori in anul 2015, activitatea de constructie fiind stopata de 10 luni in acel moment. Cand am primit factura, pe 27.11.2015, am verificat vizual contorul si instalatia aferenta, am banuit imediat ori un bransament ilegal ori defectiunea aparatului de masura", a povestit Ionut L, client E.ON din Iasi.
Acesta a facut o sesizare catre E.ON, pentru verificarea contorului si a eventualelor bransamente ilegale, in data de 27.11.2015.
"Ca si prima data, nu am primit niciun raspuns, a fost nevoie de inca o sesizare pe 3 decembrie 2015 ca sa primesc raspuns ca se va deplasa o echipa in vederea schimbarii contorului si trimiterii lui la verificari. Am efectuat filmari ale contorului care inregistra consum, roata se invartea, indexul se modifica, fiind debransat de la retea si actionand heblul instalat de E.ON. Astfel, intre 3 decembrie 2015 si 23 decembrie 2015, cand s-a demontat, contorul acesta s-a invartit in gol, fiind debransat de la retea, si a inregistrat 52KW, de la 4611 kw in 3.12.2015, la 4663 kw in 23.12.2015.” a mai afirmat clientul
Clientul E.ON a realizat o serie de filmari si poze care dovedesc ca nu exista consumatori in santier, neexistand nici macar prize montate, doar un panou electric temporar cu sigurantele comutate pe inchis. Practic, de la sesizarea din 27.11.2015 a trecut aproape o luna pana la schimbarea contorului, pe 23.12.2015.
"Echipa care e venit sa schimbe contorul nu a respectat procedurile si nu a folosit sac sigilat pentru trimiterea la expertiza. In momentul in care au incercat montarea noului contor, conexiunea la reteaua stradala a facut scurt, scantei, fum, zgomot, undeva sus pe stalp. Conform comentariilor membrilor echipei, acel bransament, care este in proprietatea E.ON, este foarte vechi si periculos si trebuie schimbat de urgenta. Nici pana in ziua de azi nu s-a intamplat asta", a mai explicat Ionut L.
La sesizarile efectuate catre E.ON, raspunsurile operatorului au fost diferite unul de celalalt. Fiind convins ca este contorul defect, clientul E.ON a studiat graficele de consum afisate pe site-ul mylineeon, acestea confirmand banuiala, si anume faptul ca aparatul inregistra o abatere masiva incepand cu luna mai pana in august 2015. Contorul a fost ridicat pentru verificari in 23 decembrie2015, si cum era de asteptat, a fost nevoie de o noua sesizare catre E.ON. Abia in data de 28 februarie 2016 a fost comunicat rezultatul, adica la peste 2 luni de la ridicare.
"Expertiza a fost efctuata pe 15.01.2016 si dupa sesizarea mea din 28.02.2016 mi-a fost comunicat, de domnul Nechita Adrian Laurentiu, scris, via email, cum ca rezultatul expertizei metrologice este pozitiv, contorul fiind declarat fara defecte conform buletinului de expertiza 2016/15.01.2016. In tot acest timp, factura contestata inregistra penalizari", a mai explicat acesta.
Fiind contrariat de raspunsurile obtinute din partea celor de la E.ON, au fost solicitate documentele aferente, buletinul metrologic si datele firmei care a efectuat controlul.
"Pe data de 22 martie 2016, acelasi domn, Nechita Adrian Laurentiu, mi-a comunicat datele solicitate si noul verdict in baza aceluiasi buletin metrologic 2016/15 ianuarie 2016, acum acelasi contor era neconform, dar in avantajul E.ON. Adica a inregistrat un consum mai mic decat trebuia. Repet, contor deconectat de la retea, filmat cum inregistreaza in gol", a explicat clientul E.ON din Iasi.