Dosarul ”mafia lemnului” de la Hârlău: 16 martori, protopop și doi afaceriști botoșăneni

Printre cei acuzaţi de DNA sunt primarul şi viceprimarul oraşului, precum şi şeful ocolului silvic din zonă, iar faptele de care sunt aceştia acuzaţi merg de la numeroase găinării până la chestiuni foarte grave, scriu reporterii Ziarului de Iași.

 

Un protopop și 16 persoane din Hârlău la DNA

Nu mai puţin de 16 persoane sunt martori chemaţi la bară la sfârşitul săptămânii trecute, de către judecători, în cazul dosarului penal instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi ce priveşte edilii din Hârlău. Este vorba despre 16 hârlăuani cu care instanţa a decis ca primarul suspendat Constantin Cernescu (PSD), fostul viceprimar Florin Ţăpuşă şi şeful Ocolului Silvic Hârlău, Ioan Amariei, nu au voie să intre în contact.  Primul pe lista acestor martori este Nicolae Crăciun, protopopul Protopopiatului Hârlău. El a fost chemat primul la audieri, în dimineaţa descinderilor făcute în Hârlău de către procurorii DNA. Al doilea martor a fost Constantin Formagiu, unchiul fostului viceprimar PSD Florin Ţăpuşă. Formagiu este pădurar în cadrul cantonului silvic Pârcovaci. Următoarea pe lista judecătorilor este Elena Gîlcă, care, din primele informaţii, ar fi o învăţătoare din localitatea Deleni.

Pe listă apar şi doi oameni de afaceri din Botoşani


Un alt martor este Ioan Alupei, şofer pe un autoturism „papuc“ al Primăriei Hârlău. Acesta este suspectat de procurori că a transportat flori, la indicaţiile viceprimarului Ţăpuşă, de la florăria acestuia. Pe listă apar şi doi oameni de afaceri din Botoşani, dintre care unul controlează complexul Lebăda de la intrarea în Botoşani dinspre Iaşi. Este vorba despre Aurel Fediuc.  Fediuc a fost condamnat într-un dosar unde trebuie să înapoieze 37.000 de euro, iar pentru acest motiv a trecut toate bunurile pe numele fiicei sale. Se mai vehiculează că acesta este beneficiarul unor transporturi de lemne trimise de Ioan Amariei în Botoşani, pentru acesta ei fiind răsplătiţi cu petreceri la restaurantul Lebăda.
Un foarte bun prieten cu Fediuc este adjunctul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Viorel Şerbănoniu. Potrivit sursei citate, poliţiştii din Botoşani au 30% reducere la tratamentele SPA din complexul Lebăda controlat de Aurel Fediuc. Al doilea „afacerist“ din Botoşani, şi prieten la cataramă cu Fediuc, martor în dosar, este Constantin Cuciureanu.

Trebuia să achite statului un prejudiciu de 120.000 lei


Acesta este „proaspăt“ ieşit din închisoare. El a fost băgat la puşcărie în 2012, fiind prins într-o vilă din Bacău încercând să fugă de pedeapsa de şapte ani închisoare. Dosarul în care a fost judecat privea o afacere ilegală cu cupoane agricole, şi trebuia să achite statului un prejudiciu de 120.000 lei. El a ieşit din închisoare în aprilie 2012. Ceilalţi martori în dosar sunt pădurari, fiind vorba despre Gheorghe Pascal, Doru Ungureanu, Dan Grumăzescu, Ionel Vasilică, Dumitru Minciună, din Cotnari, şi Ioan Ungureanu. De asemenea, este şi Vasile Cernescu, şoferul Ocolului Silvic Hârlău, şi pădurarii Ovidiu Nicu Ungureanu şi Călinel Rugină. Acesta din urmă este cel care, anul trecut, în luna mai, a reclamat Direcţiei Silvice Iaşi că îi lipseşte din gestiune o cantitate importantă de lemn. În urma controlului făcut, Amariei a fost sancţionat cu scăderea salariului cu 10% şi o mustrare scrisă. Alţi martori mai sunt Gheorghe Iacobeţ, care ar fi un om de afaceri din zona Hârlăului, dar şi Dănuţ Punei, un poliţist local din Hârlău.