Donatorii de sânge tot mai puțini la Botoșani, directoarea de la Transfuzii deja nu-i mai numără


Numeroși botoșăneni au avut nevoie, măcar o dată în viață, de sânge donat de la alte persoane, dacă nu pentru sine, pentru o rudă, un prieten, un coleg sau o cunoștință. Nenorociri precum accidentele de mașină, incendiile sau diverse alte traume, ce conduc la intervenții chirurgicale dificile, se întamplă, din păcate, în fiecare zi, iar pacienții au nevoie de sânge.

 

În aceste situații grave, mulți dintre semenii noștri caută mai mult decât orice o pungă de sânge, iar în lipsa acestuia începe o dureroasă luptă contra cronometru pentru viața lor. În România, donatorul de sânge este încurajat să facă acest gest benevol, acordându-i-se o serie de drepturi si avantaje.


Din nefericire, în 2016, la Botoșani a scăzut numărul de donatoride sânge. Întrebată de numărul botoșănenilor care au călcat pragul centrului anul trecut, directoarea de la Transfuzii a specificat doar că acesta a fost mai scăzut cu cinci procente față de 2015.


Parascheva Temneanu, extrem de expeditivă, a ocolit să spună câți au fost donatorii în perioadele menționate.


În schimb le-a mulțumit celor care au dat sânge și i-a invitat din nou și în 2017.


”Mulțumim tuturor botoșănenilor care au donat anul trecut sânge și le urăm multă sănătate. Îi așteptăm și anul acesta.”

dr. Parascheva Temneanu, șef Centrul de Transfuzie Sanguină Botoșani


Poate dona sânge orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, cu greutatea peste 60 de kg, care nu prezintă contraindicații medicale sau factori de risc pentru boli transmisibile.
Cantitatea de sânge prelevată este de 450 de ml și durează între 5-10 minute.


Intervalul recomandat donării este de cel puțin opt  săptămâni între două recoltări succesive, nu mai mult de patru pe an pentru bărbați și trei pe an pentru femei.


Avantaje pentru sănătate


Studiile recente au demonstrat că donarea de sânge reduce cu 30 la % riscurile apariției bolilor cardiovasculare, prin scăderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sânge trăiesc mai mult decât media populației.


Botoșănenii care vor să facă o faptă bună și să salveze o viață , trebuie  să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiu.