Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură

Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.

 

Ambele ocupante ale posturilor de subprefect ar urma să fie înlocuite

 

Unul dintre subprefecți, respectiv medicul Rodica Zelincă, a fost susținută în primăvara anului trecut pentru preluarea prerogativelor, de către Partidul Mișcarea Populară, formațiune care însă nu a mai intrat în Parlament.

 

Al doilea subprefect este finanțist de profesie și a fost numit cu sprijinul PNL. Laura Cronț, care după jumătate de an nu a avut nici măcar propriul birou în Palatul Administrativ, se pare că își va încheia la rândul său mandatul în scurt timp, fiind susținută inițial de o aripă liberală care nu a reușit să își trimită un reprezentant în Parlament.

 

Fosta primăriță de la Ipotești plus un USR-ist s-ar pregăti pentru posturile ce vor fi eliberate

 

În cursul lunii ianuarie 2021, în ședință de Guvern ar urma să fie adoptate hotărâri prin care se vor revoca din funcții actualii prefecți și subprefecți.

Iar informațiile vehiculate în mediul politic botoșănean arată că PNL ar urma să rămână cu un post de prefect și unul de subprefect, în timp ce alianței USR-PLUS i-ar reveni a doua funcție de subprefect.

 

Pe surse, se discută că Aneta Gireadă, fostul primar al comunei Mihai Eminescu, ar fi persoana susținută de liberalii botoșăneni.

Ea este funcționar public în cadrul Primăriei Mihai Eminescu în prezent, având acest statut și înainte de câștigarea celor două mandate de primar.

Desemnarea sa pe unul dintre posturile de subprefect ar reprezenta o parte a înțelegerii perfectate în PNL la întocmirea listelor pentru alegerile parlamentare, când Verginel Gireadă s-a retras din cursă.

 

USR abia negociază, nu se știe ce primește

 

Al doilea subprefect ar urma să aibă susținerea alianței USR-PLUS. Liderul județean al Uniunii Salvați România susține că negocierile abia încep la București și că încă nu se știe clar ce posturi revin fiecărei formațiuni.

 

„O să aleagă PNL, după aia USR, după care iar PNL, după care UDMR după care iar PNL. Și mâine (azi, nota red.) abia se face chestia asta, noi nu am început nicio discuție pentru că încă nu știm despre ce e vorba. Nu a existat nicio discuție pe tema asta, la Botoșani. De la nivel central este posibil și ca aceste posturi să se împartă între USR și PLUS. Dar la noi în USR încă nu a existat discuția asta”,

Andrei Drancă, președintele USR Botoșani

 

Tot la nivel național se va stabili dacă posturile de subprefect ar urma să se împartă inclusiv între USR și PLUS. Iar la Botoșani deja a apărut o nominalizare din interiorul PLUS pentru una dintre funcțiile de subprefect, în persoana unei angajate de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).

 

Teoretic, prefecții și subprefecții sunt apolitici și potrivit Codului Administrativ trebuie să fie funcționari publici și să fi ocupat funcții de conducere într-un interval de doi ani.

 

Prefecții și subprefecții ar urma să devină oameni politici cu acte în regulă

 

Pe de altă parte, este posibil ca odată cu decizia de modificare a statutului prefecților și subprefecților și asumarea lor politică, aceste condiții să dispară. Intenția Guvernului a fost făcută publică de ministrul dezvoltării.

 

”Noi propunem Guvernului ca statutul prefectului și subprefectului să fie modificat și față de situația actuală să devină cu statut cu demnitate publică. În Constituția României se specifică faptul că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Această situație este o ipocrizie și care va trebui să ia sfârșit. Prefectul va deveni demnitar din înalt funcționar public. Avem voința Parlamentului din 2018 care a votat acest statut”,

a arătat recent Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării.

 

Până la primul mandat de prefect al lui Cristian Roman (2005 – 2007), prefecții și subprefecții erau asumați politic din punct de vedere legal și aveau voie să cumuleze funcțiile de la Prefectură cu cele politice. Însă chiar în legislatura 2004 – 2008 posturile au fost trecute în categoria funcționarilor publici, ocupanții neavând voie să fie nici măcar simpli membri de partid.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store