Doi suceveni şi-au făcut pensiune într-o rezervaţie de păsări din judeţul Botoşani

Doi profesori, soţ şi soţie, au investit în construirea unei pensiuni agroturistice de trei margarete.

 

Aceasta este amplasată în satul Dorbinăuţi-Hapăi, din comuna Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani iar investiţia se ridică la 90.000 euro.
 


Soţii Laura şi Gabriel Hacman, profesori în Suceava, au construit  o pensiune de trei margarete, pentru agroturism, pentru iubitorii de natură, de aer curat, de linişte şi de cultură.

 

În 2013 au semnat contractul de finanţare prin care au primit 90.000 euro, adică 85% din cheltuielile eligibile, diferenţa de cheltuieli, atât eligibilă, cât şi neeligibilă, fiind suportată din credite bancare. La finalul lui 2017 au finalizat proiectul pe care l-au construit pe un teren moştenit de la bunici şi despre care au aflat abia când au început proiectul că este într-o rezervaţie.


Investiţiile private în turismul botoşănean sunt foarte puţine, pensiunile construite până acum fiind în municipiul Botoşani sau în jurul acestuia, şi mai puţin la ţară, în natură. Din acest motiv, orice astfel de investiţie, indiferent cât de mare sau de mică este, aduce o adevărată gură de oxigen.

 

Laura Hacman, care a fost şi purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a spus că terenul a fost moştenit de la bunici şi că în momentul în care a început documentaţia pentru proiectul pensiunii a aflat că este într-o rezervaţie de păsări.

„Am moştenit terenurile de la bunici şi nu am vrut să facem agricultură. Am decis să facem o pensiune, chiar dacă prietenii noştri ne-au încurajat: De ce faceţi o pensiune în Botoşani?, Ce turism este în Botoşani?. Iniţial am avut patru camere, dar acum avem doar două, cu patru locuri de cazare. A trebuit să reducem numărul de camere pentru că pensiunea este în situl Rezervaţia Natura 2000, Dorohoi-Şaua Bucecii. Este o rezervaţie de păsări şi am avut nevoie de aprobări suplimentare de la Mediu pentru a putea construit şi avem în continuare nişte restricţii faţă de orice altă unitate de cazare care este construită într-o zonă unde nu este rezervaţie”, a declarat Laura Hacman pentru Ziarul Evenimentul

Pensiunea poartă numele fostului cătun al satului Lunca..Satul este atestat documentar pe la 1300 şi încă păstrează natura intactă.

„Nu am vrut o pensiune la stradă, ci în natură, avem cam 500 de metri până la pădure, este frumos, avem mult teren în jurul pensiunii pentru a fi linişte”, a completat proprietara pensiunii.

 

O bibliotecă şi un loc de citit, o masă cu o tablă cu şah, dar şi o mini-seră pentru copii şi un loc cu animăluţe de curte, acestea sunt atracţiile pensiunii. Soţii Hacman sunt profesori de ştiinţe socio-umane, predau filosofie şi economie, iar cărţile pe care le-au afişat în pensiune sunt despre artă, enciclopedii. Atracţia totală este însă podul pensiunii, care este plin cu cărţi din foarte multe domenii. Cei doi profesori vor să facă acel spaţiu operaţional pentru ca fiecare să poată să meargă să îşi aleagă un volum pe care să-l citească în timpul şederii.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

 
download from google play download from apple store